Brugse start-up ZapFi haalt 6 miljoen euro op

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het begin 2010 opgerichte ZapFi heeft 6 miljoen euro opgehaald bij een Amerikaanse privé-investeerder. Dat geld komt bovenop een eerdere kapitaalsverhoging van 1,5 miljoen euro eind vorig jaar, en nog eens 1,5 miljoen in oktober vorig jaar. Het extra geld zal in eerste instantie vooral gebruikt worden om een nieuw technisch platform uit te bouwen, zegt oprichter en ceo Gery Pollet. “Tegen 15 augustus willen we dat platform klaar hebben, dat zal ondergebracht worden in het Belgacom-datacenter in Brussel. Het gaat dan zowel om de aankoop van hardware als de ontwikkeling van software, denk aan ‘big data crunching'”, zegt Pollet.

Het begin 2010 opgerichte ZapFi heeft 6 miljoen euro opgehaald bij een Amerikaanse privé-investeerder. Dat geld komt bovenop een eerdere kapitaalsverhoging van 1,5 miljoen euro eind vorig jaar, en nog eens 1,5 miljoen in oktober vorig jaar.

Het extra geld zal in eerste instantie vooral gebruikt worden om een nieuw technisch platform uit te bouwen, zegt oprichter en ceo Gery Pollet. “Tegen 15 augustus willen we dat platform klaar hebben, dat zal ondergebracht worden in het Belgacom-datacenter in Brussel. Het gaat dan zowel om de aankoop van hardware als de ontwikkeling van software, denk aan ‘big data crunching'”, zegt Pollet.

Het nieuwe platform komt samen met een koerswijziging voor ZapFi. Waar de start-up aanvankelijk focuste op het uitrollen en aanbieden van stadsdekkende wifi-netwerken – met Brugge als uitvalsbasis en eerste case – zet het bedrijf nu eerder in op mobile marketing. “Via het nieuwe platform zal profilering gebeuren op het internetverkeer dat over onze wifi-netwerken verloopt”, zegt Pollet. “Met alleen een puur stadsdekkend gratis wifi-netwerk kom je er niet”, klinkt het nu.

Partnerships op komst?

ZapFi wil inkomsten puren uit het mobile marketing platform, door adverteerders toe te laten om heel gerichte content aan te bieden aan klanten. Voor het wifi-infrastructuurgedeelte wil het bedrijf partnerships aangaan met operatoren. “In België hebben we goede gesprekken en staan we al dicht tegen een overeenkomst”, zegt Pollet. Momenteel telt België een 250-tal ZapFi wifi-zones verspreid over een 20-tal steden en gemeenten. “De apparatuur is er geïnstalleerd, maar dat wil niet automatisch zeggen dat ze ook al actief zijn”, zegt Pollet.

Internationale expansie

In België telt ZapFi zo’n 6 mensen. Op groepsniveau zijn er dat 35. “Naast België zijn we ondertussen actief in Nederland, Luxemburg en Italië. De focus ligt momenteel op de Benelux, maar we willen zeker ook internationaal doorgroeien als zich een mooie opportuniteit aandient”, aldus Pollet. Zo zouden er momenteel ook gesprekken lopen in Turkije, Zwitserland en Duitsland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content