CD&V wil crowdfunding optrekken van 100.000 euro tot 1 miljoen
CD&V-senator Peter Van Rompuy heeft een wetsvoorstel klaar dat crowdfunding moet promoten. Het plafond van 100.000 euro zou opgetrokken worden tot 1 miljoen.
CD&V-senator Peter Van Rompuy heeft een wetsvoorstel klaar dat crowdfunding moet promoten. Het plafond van 100.000 euro zou opgetrokken worden tot 1 miljoen.
Crowdfunding – overgewaaid van de Verenigde Staten – moet toelaten om projecten te financieren door middel van het verzamelen van kleine bedragen via het internet die afkomstig zijn van het grote publiek. De laatste maanden worden ook in België alsmaar meer initiatieven rond crowdfunding gelanceerd, waarbij ook professionele investeerders hun inbreng kunnen doen. Het bekendste voorbeeld voor het grote publiek is nog steeds SonicAngel dat fans ook liet delen in de winst. De fans die investeerden in het album van Tom Dice ontvingen maar liefst 260% winst per dividend.
Met het wetsvoorstel wil senator Van Rompuy vooral het debat over crowdfunding in België openbreken. “Terwijl de rente historisch laag staat, hadden de Belgen in maart 225 miljard euro op de bank te staan. Crowdfunding laat toe een deel van dit kapitaal te investeren in projecten van eigen keuze – en vaak ook van eigen bodem – die een grotere return kunnen hebben dan het klassieke spaarboekje”, zegt Peter Van Rompuy. “Door de kredietcrisis wordt het bovendien steeds moeilijker om voor projecten voldoende financiering te vinden via de klassieke weg, namelijk de banken. Zo hebben diverse nieuwe ondernemers en culturele organisaties meer dan ooit nood aan externe financiering.”
Nog geen regelgeving in België
In tegenstelling tot andere landen, waar het fenomeen veel beter is ingeburgerd, is er in België nog geen specifieke regelgeving voorzien. Volgens de huidige wetgeving mag een project in ons land zonder al te veel rompslomp 100.000 euro inzamelen. Indien dit bedrag echter overschreden wordt, wordt het project aanzien als een financiële instelling die een ‘beroep doet op het openbaar spaarwezen’, en in dat geval moet de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) een vergunning afleveren.
Van Rompuy stelt nu voor om dat plafond van 100.000 euro op te trekken naar 1.000.000 euro, waardoor meer projecten in aanmerking kunnen komen voor crowdfunding. Weliswaar met duidelijke garanties voor de investeerders. Volgens de CD&V’er kan dit systeem enkel goed werken als het FSMA een degelijk evaluatiesysteem ontwikkelt, dat een minimale veiligheid van de investeerders garandeert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier