Creëer een start-up aan 80 kilometer per uur

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In hoeverre kan je een start-up oprichten terwijl je aan 80 kilometer per uur van land tot land rijdt in een bumpy bus met bedenkelijke wifi? Die vraag proberen de 30 deelnemers op de Belgisch/Nederlandse StartupBus straks te beantwoorden.

In hoeverre kan je een start-up oprichten terwijl je aan 80 kilometer per uur van land tot land rijdt in een bumpy bus met bedenkelijke wifi? Die vraag proberen de 30 deelnemers op de Belgisch/Nederlandse StartupBus straks te beantwoorden.

StartupBus is een soort van Start-up Weekend, maar dan op wielen. Op zondag 27 oktober vertrekt er van op zes verschillende plaatsen in Europa (London, Parijs, Valencia, Rome, Berlijn en Amsterdam) een bus naar de eindbestemming, het Pioneers Festival in Wenen. De bussen krijgen 72 uur de tijd om de eindbestemming te bereiken, en stoppen daarbij bij tal van interessante start-up hotspots (in België bijvoorbeeld bij Idealabs in Antwerpen).

StartupBus is het geesteskind van Elias Bizannes, die het concept in 2010 in Amerika heeft gelanceerd. Toen reed er een bus van San Francisco naar de bekende SXSW-conferentie in Austin. Intussen rijden er in de VS per editie al 12 bussen rond, en naast de derde Europese editie in oktober gaat er in november zelfs een StartupBus door Zuid-Afrika rijden.

De route vanuit Amsterdam is niet de minste”, vertelt medeorganisator Steven Beeckman van de Belgisch/Nederlandse bus. “We gaan via Antwerpen over Keulen naar Berlijn, Praag en München, om in Wenen te eindigen, waar de grote finale zal plaatsvinden. De teams hebben dus 72 uur de tijd om samen met enkele wildvreemden een start-up te bedenken, te bouwen en te lanceren.”

Bedoeling is om zowel ontwikkelaars (50 procent), designers (25 procent) als marketeers en communicatiespecialisten (25 procent) aan te trekken. “We gaan inderdaad voor een zo gevarieerd mogelijk publiek”, aldus nog Beeckman, “en het is echt wel de bedoeling dat de deelnemers elkaar niet kennen. Iedereen moet met een wit blad kunnen aftrappen.”

Waarom een bus-avontuur interessanter is dan een klassiek acceleratorprogramma? “Omdat je van hot naar her gaat en op die manier op korte tijd heel wat interessante mensen tegenkomt, en je ideeën dus bij heel veel specialisten kan toetsen”, vult de Nederlandse medeorganisator van StartupBus, Hans van Gent, aan.

“Door de geografische spreiding van de stopplaatsen – we passeren in vijf landen – kan je meteen ook nagaan in hoeverre een idee internationaal kan aanslaan. Zulk een scope is onhaalbaar bij klassieke programma’s.”

Inmiddels kan er al ingeschreven worden voor de posities in de eerste Belgisch/Nederlandse StartupBus. Steven en Hans doen een interview via Skype, en evalueren zo de gegadigden. “We letten vooral op de cultural fit, en daarnaast uiteraard ook naar de competenties”, klinkt het nog.

“De uiteindelijke kandidaten stappen op de bus, pitchen hun ideeën en daarna worden er groepjes gevormd. We mikken dus op meerdere start-ups voor 1 bus.”


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content