Crowdfunder MyFirstCompany stopt er mee
Goed en wel een jaar na zijn oprichting houdt MyFirstCompany, één van de eerste crowdfundingplatformen in België, het al voor bekekenen.
Goed en wel een jaar na zijn oprichting houdt MyFirstCompany, één van de eerste crowdfundingplatformen in België, het al voor bekekenen. Het project zou stopgezet worden omdat MyFirstCompany zich naar eigen zeggen niet mag laten betalen voor fondsenwerving, maar dat wordt betwist door de regelgever. Is het al crisis in crowdfunding-land? Op het eerste zicht zou je kunnen denken van wel. Een jaar na de oprichting doet MyFirstCompany de boeken al dicht. De activiteiten worden stopgezet “omdat de regelgeving het niet toelaat om nog nieuwe projecten te aanvaarden”, luidt het op de website. In een jaar tijd ontving MyFirstCompany zowat 500 projectvoorstellen.
Mede-oprichter Xavier Scheuer vertelde aan de krant L’Echo dat de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) MyFirstCompany verbiedt om zich te laten betalen op basis van fondsenwerving, maar de toezichthouder ontkent dat en oppert dat het probleem allicht gelinkt is aan het statuut van het bedrijfje.
Een zelfde geluid horen we trouwens van Luc Colebunders, de ceo van crowdfunder CroFun. “Het betalingsverkeer bij MyFirstCompany werd geregeld door Bank van Breda. Je mag er dan toch van uit gaan dat alles correct en volgens de regels verliep. Bovendien mag je gerust aan crowdfunding doen en je daarvoor laten betalen als je niet méér wil ophalen dan 100.000 euro per project. Vanaf dan pas val je onder de prospectuswetgeving, en moet je een uitgebreid dossier opstellen.”
Colebunders gaat er van uit dat het business model van MyFirstCompany onhoudbaar was was. “Op een jaar tijd heeft het bedrijfje 4 bedrijven kunnen financieren met behulp van de crowd. Allicht voor enkele tienduizenden euro’s elk. Als je op die bedragen enkele procenten neemt, dan klok je af op iets van een 10.000 euro. Dat is simpelweg niet leefbaar.”
Wettelijk Wat het regelgevend kader rond crowdfunding betreft in België: dat is er nog niet. Maar zoals gezegd kan je zonder al te veel problemen 100.000 euro inzamelen. Pas wanneer het om hogere bedragen gaat, wordt het project beschouwd als een financiële instelling die een beroep doet op het openbare spaarwezen. Enkel in dat geval moet er een prospectus worden opgesteld en zal de financiële waakhond een vergunning afleveren.
“Eigenlijk is iedereen een beetje aan het freewheelen”, aldus nog Colebunders, “er zijn nauwelijks ankerpunten. Dat is allicht één van de redenen waarom er nog zo veel scepticisme heerst rond het thema. Een nieuw wetsvoorstel van Peter Van Rompuy (CD&V) moet het wel mogelijk maken om zonder vergunning tot 1 miljoen euro te kunnen gaan.”
“Dat is een interessante piste, want de rente op spaarboekjes is historisch laag en de Belgen hebben tenslotte toch 225 miljard euro op de bank staan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier