Deze robot maait je gras, wiedt onkruid en ruimt takjes op
De klassieke maairobot? Kan beter, zegt Toadi. De intelligente maairobot van de West-Vlaamse start-up gebruikt het principe van de zelfrijdende auto, maar dan net iets kleiner. Het toestel kan bovendien meer dan enkel het gazon maaien.
Toadi is een spin-off van PegusApps, een start-up uit Anzegem die software ontwikkelt op maat van grote bedrijven. “Wij absorberen heel snel nieuwe technologie – onder meer rond Internet of Things en artificiële intelligentie”, zegt Wesley Lorrez, die het bedrijf in 2012 oprichtte. “Die oplossingen brengen we binnen handbereik van grote ondernemingen, voor wie de evolutie van de technologie soms net te snel verloopt.” Pegus-Apps telt intussen twintig medewerkers. In de klantenportfolio prijken namen als Worldline, Renson en Picanol.
Via brainstormsessies gaat het team van PegusApps regelmatig op zoek naar concrete start-apps: innovatieve oplossingen. “Zo kwamen op een dag ook de maairobots van enkele collega’s ter sprake”, vertelt Mike Slembrouck. Het enthousiasme over de huidige generatie toestellen was vrij beperkt, bleek al snel. “Er komt heel wat bij kijken: je moet bekabeling aanleggen, een laadstation installeren. Bovendien blijkt zo’n maairobot zich regelmatig vast te rijden of tuinspeelgoed te vernielen.” Er zou zelfs sprake zijn van incidenten met kleine huisdieren.
Intelligent toestel
“Zo’n maairobot is een typisch voorbeeld van oude technologie”, zegt Wesley. “We waren het erover eens dat we dat beter kunnen. Zo zijn we uitgekomen bij Toadi, de eerste officiële start-app die we als spin-off van PegusApps lanceren.” Wesley en Mike hebben ruim een jaar aan het concept van Toadi gewerkt. Het resultaat is gebaseerd op het principe van de zelfrijdende auto. “De klassieke maairobot bestaat uit een motor, aangedreven door een batterij, die het toestel willekeurig in de tuin laat rondrijden”, zegt Mike. “Toadi werkt op een heel andere manier.”
Met een ingebouwde scanner maakt Toadi een 3D-kaart van de tuin. Daaruit leert hij onder andere waar de zon schijnt – en dus wat de beste locatie is om zich op te laden.
Toadi draagt een zonnepaneeltje op zijn rug en heeft daardoor geen behoefte aan een laadstation. Ook bekabeling om zijn werkterrein af te bakenen, is niet nodig. Met een ingebouwde scanner maakt Toadi een 3D-kaart van de tuin. Daaruit leert hij onder andere waar de zon schijnt – en dus wat de beste locatie is om zich op te laden. “Toadi is intelligent”, legt Mike uit. “Hij kent de tuin en kan obstakels vermijden. Belangrijk voordeel: Toadi herkent onder meer takjes en speelgoed. In plaats van erover te rijden, ruimt hij ze eerst op.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verkrijgbaar op bestelling
Negen medewerkers van PegusApps werkten aan de proof of concept van het toestel. Intussen registreerden Wesley en Mike Toadi als een apart bedrijf. Begin september stelden ze de maairobot voor. “We gaan nu op zoek naar investeerders om het bedrijf te laten groeien”, zegt Wesley. “We willen Toadi zelf in de markt zetten.” Het bedrijf kiest daarbij voor een volledig digitaal businessmodel, gebaseerd op het principe van make to order.
De voorstelling van het prototype leverde heel wat aandacht op in de pers en op sociale media. Op basis daarvan noteerde het bedrijf alvast de eerste tien bestellingen.
Aparte bedrijfscultuur
Intussen werkt ook PegusApps verder en volgen er de komende tijd mogelijk nog nieuwe start-apps. “Het is ons er niet om te doen zo snel mogelijk te groeien”, nuanceert Wesley. “Het moet met de juiste mensen zijn.” Die charmeert Pegus-Apps onder meer met zijn aparte bedrijfscultuur. “Iedereen werkt thuis, van op afstand. We hebben wel een kantoor in Anzegem, maar dat dient enkel om te vergaderen. We bieden onze medewerkers zo de vrijheid van een freelancer, maar met de zekerheid van een vast contract.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier