Edebex haalt drie miljoen euro op
Edebex haalt 3 miljoen euro op bij de Franse industrieel Pascal Bérend. De Brusselse start-up, die een platform heeft ontwikkeld waarop facturen verhandeld kunnen worden, groeit als kool en kijkt naar het buitenland.
Het is al de tweede keer dat de veelbelovende start-up kapitaal ophaalt bij externe investeerders. In 2014 kon Edebex 750.000 euro bij elkaar harken, ook dankzij de hulp van Pascal Bérend en enkele andere business angels.
Sinds Pascal Bérend zijn bedrijf Comasec verkocht in 2012 (een specialist in beschermende kledij waar een kleine 2.000 mensen werken), investeert hij steeds vaker in jonge start-ups in en buiten Frankrijk. In België stak de man al geld in het crowdfundingplatform MyMicroInvest, en zit hij mee in het kapitaal van Inventures, het investeringsfonds van de bekende ondernemer José Zurstrassen.
Edebex (Electronic Debt Exchange) heeft een platform gebouwd waarop bedrijven hun facturen kunnen verkopen aan investeerders. De verkoper kan zo binnen de 72 uur kapitaal vrijmaken, en de koper krijgt een hoger rendement op zijn kapitaal (tot 9 procent).
In de Angelsaksische landen is de overname van handelsvorderingen de normaalste zaak van de wereld. Sites als Receivablesexchange.com in de Verenigde Staten of Marketinvoice.com in Groot-Brittannië zijn erg succesvol.
“In Europa was de schrik voor de risico’s zo groot dat we meer beschermingsmechanismen hebben moeten inbouwen”, legt mede-oprichter Xavier Corman uit. “Ik denk dat we de eerste site in het genre zijn op het Europese vasteland.”
Edebex nam alvast een vliegende start: het bedrijfje gaat er van uit dat er dit jaar zelfs al tot 30 miljoen euro verhandeld zal worden op het platform. Het extra kapitaal dat nu wordt opgehaald, zal worden gebruikt om te internationaliseren. Daarbij wordt er in eerste instantie in de richting van buurlanden als Frankrijk en Nederland gekeken.
Voorts zal Edebex, waar 15 mensen werken, het geld ook gebruiken om de veiligheid van zijn online platform nog te verhogen. De vier oprichters zouden de meerderheid in het bedrijf behouden na deze nieuwe kapitaalronde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier