Eengemaakt patent beschermt uitvindingen in heel Europa
Vanaf januari 2014 kan je met één aanvraag een patent krijgen in bijna alle lidstaten van de Europese Unie. Voor heel wat wannabee-starters brengt de mijlpaal, want dat is het wel degelijk, allicht een fameuze kostenbesparing met zich mee, maar opgelet: software valt niet onder de regeling.
Vanaf januari 2014 kan je met één aanvraag een patent krijgen in bijna alle lidstaten van de Europese Unie. Voor heel wat wannabee-starters brengt de mijlpaal, want dat is het wel degelijk, allicht een fameuze kostenbesparing met zich mee, maar opgelet: software valt niet onder de regeling. De bevoegde Europese ministers hebben vorige week hun fiat gegeven voor de creatie van een Europees patent dat automatisch bescherming biedt aan uitvindingen in 25 EU-lidstaten.
Het gaat om een dossier dat al dertig jaar op de plank ligt, en waarover in de jaren 60 voor het eerst werd ‘onderhandeld’. “Dit is dus een historische beslissing die de innovatie en groei moet stimuleren”, vindt Europees commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier.
Doel van het EU-patent is de bescherming van uitvindingen in de Europese Unie te vereenvoudigen, en de kostprijs ervan te drukken tot ongeveer 4.700 euro. Vandaag zorgt de versnippering van het Europees patentrecht voor een kostprijs van 36.000 euro, achttien keer meer dan in de Verenigde Staten.
Voor het patent werken 25 van de 27 landen samen. Spanje en Italië weigerden omdat de patenten enkel in de drie werktalen van de Unie kunnen worden aangevraagd: Engels, Frans en Duits. De twee landen uit de regio van de Middellandse Zee kunnen zich daar maar moeilijk mee verzoenen.
Software Voor software kan je dan weer geen eengemaakt octrooi aanvragen, om de eenvoudige reden dat je geen patent kan nemen op software in de Europese Unie, binnen dat domein gelden de regels rond het auteursrecht.
Een uitvinding die een ‘technisch effect’ genereert door de combinatie van een software-element en een fysiek element, kan echter wel worden ‘geoctrooieerd’. En natuurlijk kan voor elke hardware-uitvinding wél een patent worden aangevraagd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier