De Europese Investeringsbank (EIB) wil tegen 2027 zeventig miljard euro vrijmaken voor de financiering van startups.
In een interview met het Duitse Handelsblatt zegt EIB Group president Nadia Calviño dat de EIB bedrijven ‘van idee tot beursgang’ wil financieren. Ook het overnemen van veelbelovende startups past in het plaatje, om te voorkomen dat ze te snel in Amerikaanse handen belanden.
Centraal financieringsloket
De plannen gaan gepaard met de lancering van een TechEU-platform van de EIB. Het platform moet onderzoekers en bedrijven een centraal loket bieden voor al hun financieringsbehoeften. Calviño benadrukt dat de steun van de EU ‘groter, sneller en eenvoudiger’ zal worden. De EIB zal nauw samenwerken met de Europese Commissie, en nationale banken kunnen ook deelnemen.
Voor het zover is, moet de Raad van Gouverneurs van de EIB, bestaande uit de 27 ministers van Financiën van de EU-lidstaten, het plan nog goedkeuren. Dat zou in juni al kunnen gebeuren.
Calviño trekt ook de link met de VS, nu daar onderzoeksfinanciering wordt ingetrokken bij onder meer de universiteiten van Harvard en Columbia. Dat kan leiden tot een braindrain waarbij Europa een ‘baken van stabiliteit, duidelijkheid en vertrouwen’ kan zijn.
Durfkapitaal
Omdat de EIB ook andere financieringsmechanismen heeft, is het de bedoeling om de verschillende EU-financieringsprogramma’s voor onderzoekers en startups op het nieuwe TechEU-platform te koppelen. Zo zal elk project slechts één keer beoordeeld moeten worden.
De ambitie van het plan is dat Europese startups in de toekomst niet langer naar de Verenigde Staten hoeven te trekken om aan kapitaal in de groeifase te geraken. kapitaalbehoeften in de groeifase te voldoen.
Meer risico
Calviño erkent in het interview dat de Europese Investeringbank in het verleden eerder conservatief was. De bedoeling is dat de instelling sneller inspeelt op de markt. Een aanvraag voor durfkapitaal moet binnen de zes maanden afgerond zijn.
In samenwerking met Dutch IT-Channel.