EU: internetgebruikers moeten hun data overal kunnen meenemen
Europese internetgebruikers moeten hun data gemakkelijker kunnen meenemen als ze van aanbieder wisselen, stelt de Europese Commissie. Nu is dat vaak nog te moeilijk, bijvoorbeeld bij de overstap naar een andere opslagdienst.
Woensdag gaat de Commissie een initiatief aankondigen voor ‘vrij verkeer van gegevens’ in de Europese Unie. Het voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen om van de EU één digitale markt te maken. Dat is goed voor de economie en de concurrentiepositie van Europa, zo redeneert bevoegd Europees Commissaris Günther Oettinger. Samen met zijn collega Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) zal hij de plannen presenteren.
De Europese Commissie wil ook de macht van de internetplatformen (zoekmachines, sociale netwerken, prijsvergelijkers) bekijken en eventueel aanpakken. De commissie vreest dat sommige platformen misbruikt worden en gebruikers naar websites uit de eigen stal leiden. Tegen zoekmachine Google loopt al een procedure.
De Commissie wil voorts dat het voor consumenten en bedrijven veel gemakkelijker wordt om iets te bestellen op het internet in een ander EU-land. Iedereen moet ook elders gebruik kunnen maken van een onlinewinkel of een internetdienst.
Eén digitale markt
Om de grensoverschrijdende handel op het internet (e-commerce) te bevorderen, moet ook de bezorging van pakketten sneller en goedkoper. Soms is de levering duurder dan de prijs van het product zelf, zegt de Commissie.
De EU gaat ook actie ondernemen tegen het zogeheten ‘geoblocking’, waarbij internetaanbiedingen, tv-programma’s of livebeelden voor gebruikers in andere EU-landen niet toegankelijk zijn. “Op het internet worden we tegengehouden door allerlei obstakels en muren, en daar moeten we een eind aan maken”, vertelde commissaris Ansip onlangs.
Uiteindelijk moeten in alle 28 EU-lidstaten dezelfde, duidelijke regels voor de digitale markt gaan gelden. Voor sinaasappelsap, wijn en worst heeft de EU overal dezelfde regels, maar bij de digitale economie zijn die er niet, klaagde commissaris Oettinger eerder dit jaar al.
(ANP, AutomatiseringGids, FT)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier