Financiële sector remt tech-starters
Een groot deel van de potentiële Europese tech-ondernemers …
Een groot deel van de potentiële Europese tech-ondernemers voelt zich te weinig geruggesteund door bankiers en door de financiële sector. Uit een peiling van het Europese start-up accelerator programma Startupbootcamp onder tech-starters, mentoren en investeerders blijkt dat onze financiële instellingen falen bij de ondersteuning van innovatieve bedrijven, of bij het bieden van hulp bij een beursgang.
Het onderzoek werd gevoerd onder 115 Europese leden van de Startupbootcamp community in juli en augustus van dit jaar.
Het algemene beeld onder respondenten is dat Europa hoog scoort wat beschikbare middelen betreft voor de ontwikkeling van technologiebedrijven, zoals infrastructuur en onderwijs, maar dat het continent flink achterblijft op de VS wanneer het gaat om het beschikbaar stellen van groeikapitaal en exit-mogelijkheden via beursnoteringen of overnames.
Volgens de starters, mentoren en investeerders, zijn dit de drie belangrijkste factoren voor een start-up:
1. een goede (internet) communicatie-infrastructuur (86 procent beoordeelde die als belangrijk tot zeer belangrijk)
2. een gezond investeringsklimaat (85 procent)
3. het onderwijsniveau (80 procent)
Europa eindigt boven de Verenigde Staten op twee van deze drie gebieden (communicatie 93 procent tegenover 7 procent, en onderwijs 62 procent tegenover 38 procent). Daar staat tegenover dat Europa sterk achter blijft wanneer het gaat om de toegang tot financiële middelen, waar de VS het wint met 90 procent tegenover 10 procent.
Binnen Europa is er ook een sterke polarisatie wat betreft de toegang tot investeringen, met een buitenproportioneel grote concentratie in Groot-Brittannië. Start-ups, mentoren en investeerders verkiezen dat land met 85 procent, gevolgd door Duitsland met 10 procent en Israël met 5 procent.
62 procent van de respondenten beschouwt de Verenigde Staten als het land met het beste fiscale klimaat voor startende bedrijven. Europa scoorde wel beter met betrekking tot betaalbare woon- en werkruimte, fysieke infrastructuur en overheidsondersteuning.
Aan de ambitie van Europa om één grote hub voor innovatieve en technologische bedrijven te creëren, wordt het vaakst getwijfeld wanneer het gaat om exit-mogelijkheden.
In totaal beschouwt 88 procent van de respondenten de Verenigde Staten als de beste exit-omgeving, het Verenigd Koninkrijk volgt als enige Europese land met 8 procent van de stemmen. Andere Europese landen kregen maximaal twee stemmen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier