FundRequest wil opensourcesoftware financieren met slimme contracten

© Getty Images/iStockphoto

De opmars van opensourcesoftware houdt niet op, en dat brengt zo zijn problemen mee. Om betrouwbare oplossingen te verzekeren zet de Belgische start-up FundRequest nu blockchaintechologie in.

“Steeds meer bedrijven en overheden gebruiken openbrontechnologie en het aantal open source projecten groeit dan ook enorm”, vertelt Tim Dierckxsens van FundRequest. Op het GitHub-platform zijn er zo momenteel 67 miljoen repositories geplaatst door meer dan 24 miljoen gebruikers. En dat brengt zijn problemen met zich mee, zoals een gebrek aan voldoende ondersteuning voor de bedrijven die ermee werken. Doordat ze openbrontechnologie voor eigen doeleinden gebruiken, hebben ze specifieke wensen en noden. Vaak ervaren ze dat het moeilijk is om ontwikkelaars te stimuleren hen te helpen.”

Een bedrijf dat een probleem heeft met een open source product en geen gehoor krijgt bij de projectbeheerders heeft twee mogelijkheden, zegt de co-founder: “Je kan investeren in eigen ontwikkelaars die een kopie maken van de open source software en het product verder uitbouwen onder eigen beheer. Dan verlies je natuurlijk net de kracht van de openbrongemeenschap. Een andere optie is een ondersteuningslicentie betalen bij een firma als Red Hat. Twee dure opties, en daar willen wij een alternatief voor aanbieden.”

De oplossing die FundRequest aandraagt? De start-up biedt bedrijven de mogelijkheid fondsen toe te wijzen aan hun vragen, waardoor de projectbeheerders gestimuleerd worden om die te bekijken. “Dat is zowel goed voor het bedrijf als voor die openbronontwikkelaars, die naast hun gewone dagjob een centje willen bijverdienen”, klinkt het.

Blockchain

FundRequest maakt gebruik van blockchaintechnologie en laat bedrijven toe een digitaal contract aan te gaan dat vooraf wordt gefinancierd. “Dat geeft de ontwikkelaar de zekerheid dat hij het geld zal ontvangen van zodra de oplossing is goedgekeurd”, aldus Dierckxsens. “Ons platform maakt gebruik van een eigen digitaal token dat toelaat de services van het platform te gebruiken. Het is de bedoeling om funding toe te laten via zowel crypto als non-crypto munten waarbij ons FND-token het onderliggende mechanisme zal zijn om het platform draaiende te houden.”

FundRequest heeft om legale redenen zijn maatschappelijke zetel in de Estse hoofdstad Tallinn gevestigd. “Toen we het plan opvatten om kapitaal op te halen via digitale munten, werd het snel duidelijk dat de Belgische wetgeving hier nog niet klaar voor was” gaat de verklaring. “Daarom hebben we in samenspraak met PwC gekozen om een vennootschap op te richten in Estland, waar de wetgeving rond digitale munten duidelijker is.”

Het is ook in de wereld van de cryptomunten dat FundRequest zijn kapitaal ophaalde. “We hebben met het team na de uren onze white paper geschreven, daarna hebben we via de cryptomunt Ethereum tweeduizend Ether met een presale van onze token opgehaald, goed voor een half miljoen euro kapitaal. Eén van die investeerders, de Duitse crypto-VC 1KX Capital is ook adviseur geworden van FundRequest. Ze begeleiden ons, en introduceren ons op tal van conferenties waar we ons project voorstellen. Dat heeft al een aantal geregistreerde gebruikers opgeleverd, die vanaf midden februari, wanneer we lanceren, op ons platform actief willen zijn.”

Voor FundRequest nadert het moment van de waarheid dus, en Dierckxsens plant dan ook de nodige acties om meer gebruikers te werven. “We zijn van plan een sale van ons token te organiseren, waarbij developers 20 procent bonus krijgen, zodat ze geïnteresseerd raken om met ons platform te werken. Ook partnerschappen met belangrijke firma’s moeten mensen naar ons leiden.”

FundRequest

Maatschappelijke zetel: Talinn

Aantal vennoten: 4

Op zoek naar bijkomend kapitaal?: Ja

Website:www.fundrequest.io

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content