Geolokalisatie voor ziekenhuisomgevingen
Eonix, een spin-off van twee universiteitslabs (telecommunicatie en moleculaire biologie) van de UCL, heeft een it-platform in .Net ontwikkeld dat data uit verschillende bronnen kan verwerken en verschillende dragers ondersteunt (kaartlezers, RFID, eID enz.).
Eonix, een spin-off van twee universiteitslabs (telecommunicatie en moleculaire biologie) van de UCL, heeft een it-platform in .Net ontwikkeld dat data uit verschillende bronnen kan verwerken en verschillende dragers ondersteunt (kaartlezers, RFID, eID enz.).
De oplossing kan dus worden gebruikt in tal van omgevingen: documentenbeheer, gegevensinvoer voor geneesmiddelentests, beheer van de traceerbaarheid bij orgaantransplantaties, invordering van facturen enz. Een toepassingsgebied waar Eonix nu op focust is dat van de ziekenhuizen en hun behoefte aan (geo-)lokalisatie. De lokalisatie van personen, voorwerpen of materiaal kan handig zijn om allerlei redenen, van de (persoonlijke of collectieve) veiligheid tot het beheer van activa, of bijvoorbeeld om verloren materiaal terug te vinden zodat men het niet hoeft te vervangen.
Voor zijn ontwikkelingen deed het bedrijf een beroep op Multitel, een expertisecentrum uit Bergen gespecialiseerd in telecommunicatie en signaalverwerking.
Er werd gekozen voor de technologie van Zigbee, die volgens Aloys du Bois d’Aische, directeur van Eonix, verschillende voordelen biedt in vergelijking met wifi- en rfid-technologieën: gering verbruik, geolokalisatiemogelijkheden, compatibiliteit met wifi-materiaal, opdeling in zones om het aantal basisstations en antennes te optimaliseren, gegevensoverdracht (met tussenpozen) die het netwerk niet overbelast enz. “Het systeem voldoet aan de verplichtingen van ziekenhuizen: afmetingen van de ruimtes, aantal te lokaliseren objecten, specifieke architectuur enz.”
Kleine bijzonderheid: een wegingsfunctie bepaalt de waarschijnlijkheid dat een bepaalde persoon of materiaal in deze of gene zone wordt gevonden. “Daarmee kunnen de foutenrisico’s worden afgebakend en kan men alternatieven aanbieden bij zoekopdrachten. Het kan immers zijn dat een signaal wordt weerkaatst of dat metalen elementen voor problemen zorgen. Met de inschatting van de waarschijnlijkheid kan de foutenmarge gecompenseerd worden.”
De oplossing van Eonix draait momenteel in testfase in het CTMA-laboratorium (centrum voor toegepaste moleculaire technologieën) van de UCL, “een omgeving die sterkt lijkt op die in een ziekenhuis, maar waarbij we de zieken niet hoeven te storen.” In de loop van het derde kwartaal zou er een proefproject moeten lopen in een ziekenhuis. In de toekomst zou de oplossing kunnen worden uitgebreid met mogelijkheden voor een waarschuwingssysteem (bijvoorbeeld per e-mail), met sensors op de tags om temperatuur, druk, luchtvochtigheid enz. te meten, en met ondersteuning voor mobiele terminals.
PaspoortNaam: EonixZetel: BergenOprichting: 2007Aantal mensen: 3 personen + 2 voltijdse stagiairsInvesteringen en/of subsidies: eigen middelen, plus hulp via ‘First Spin-off’-programma van het Waals Gewest.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier