Hotspotbeheer van Noorwegen tot Nigeria
De naam FireDigit doet in ons land nog niet al teveel belletjes rinkelen. Ofschoon het Waaslandse bedrijfje van Scandinavië tot de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) en Nigeria een stevige voet aan de grond heeft.
De naam FireDigit doet in ons land nog niet al teveel belletjes rinkelen. Ofschoon het Waaslandse bedrijfje van Scandinavië tot de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) en Nigeria een stevige voet aan de grond heeft.
“Daar is een heel logische verklaring voor”, vertelt oprichter en managing director Anton Van Cauteren. “Ik heb een tijdje voor een Amerikaans bedrijf gewerkt. Het netwerkje dat ik daar opbouwde, bestond vooral uit buitenlandse resellers en distributeurs. Die verdelen mijn product nu.” Niet zo lang geleden wierf de firma wel een specifieke saleskracht aan voor België. Want het is stilaan tijd dat FireDigit wat Belgische klanten kan plaatsen naast de Sheraton-hotels, de Russische ISP Golden Telecom of Shell in Nigeria.
Waar het bij FireDigit om draait, is Hotspot Manager, een beheer- en authenticatieplatform voor hotspots in hotels, luchthavens, cruiseschepen, en dies meer. “Vooral bij hotels staan we sterk, omdat we ons softwareplatform naadloos kunnen integreren in hun systemen. Vanaf het moment dat je je laptop opent, kom je op onze pagina terecht, via dewelke je kan betalen of jezelf authenticeren.” FireDigit levert niet het fysieke gedeelte van de technologie, de gateways – zoals een Nomadix of een Colubris doen – maar enkel de software. Toch zijn die spelers eigenlijk ook concurrenten. “Beginnende hotels hebben genoeg aan de daarop draaiende, beperktere software. Ons platform is geschikt voor complexere omgevingen.”
Van Cauteren heeft ook brood gezien in de Europese richtlijn die internetproviders verplicht om de surfgeschiedenis van hun klanten een tijdlang bij te houden. “Hetzelfde geldt ook voor hotspots. Wij hebben een optionele module ontwikkeld voor onze klanten om het ip-adres bij te houden van de surfers op de hotspots. In Italië en Duitsland is dat al verplicht, dus daar is de vraag groot. Met andere woorden: een markt met erg veel potentieel.”
Veel cash verbrandt FireDigit niet, waardoor de firma perfect met eigen middelen draaiende blijft. “We hebben onze software op 1 computer geschreven. Vandaag zijn we met 3 mensen, dus veel loonkosten hebben we ook niet.” De jaaromzet hangt ergens tussen 320.000 en 400.000 euro. “Voorlopig kunnen we zo blijven verder doen, we verdienen genoeg.”
Naam: FireDigit, [www.firedigit.com]Zetel: Sint-NiklaasOprichting: 2006Aantal mensen: 3Investeringen en/of subsidies:- opgestart met eigen kapitaal
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier