“IBBT moet de Vlaamse ICT-incubator worden”
Het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) is in vijf jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in onderzoek naar en implementatie van nieuwe communicatietechnologieën. De nieuwe operationeel directeur, Danny Goderis, moet de organisatie verder uitbouwen.
Het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) is in vijf jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in onderzoek naar en implementatie van nieuwe communicatietechnologieën. De nieuwe operationeel directeur, Danny Goderis, moet de organisatie verder uitbouwen.
“Informatie- en communicatietechnologie (ICT) begint echt overal te door te dringen”, zegt Danny Goderis (ex-Alcatel-Lucent) die sinds midden februari aan de slag is bij het IBBT. “Bijvoorbeeld voor de uitbouw van het ‘slimme elektriciteitsnetwerk’ waar gezinnen niet alleen stroom afnemen, maar ook zelf produceren, is er een uitgebreide ICT-infrastructuur nodig. Anders kunnen al die energiestromen niet in realtime gemonitord worden. Ook in sectoren zoals de gezondheidszorg of de media speelt ICT een steeds belangrijker rol. Innovatie is de enige mogelijkheid om onze welvaart in stand te houden en te vergroten.”
Daar knelt het schoentje. Landen zoals VS en Japan besteden proportioneel dubbel zoveel aan onderzoek en ontwikkeling in de ICT-sector als Europa. Om dat gebrek te verhelpen, zijn er instellingen zoals het IBBT. Het is een verzelfstandigd onderzoekscentrum van de overheid met een werkbudget van meer dan 30 miljoen euro per jaar. Aan het IBBT zijn meer dan 1000 onderzoekers verbonden die werken aan de Vlaamse universiteiten.
“Met de start van 2012 is een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse regering ingegaan”, zegt algemeen directeur Wim De Waele, die het IBBT al sinds de oprichting in 2004 leidt. “Daar ging een evaluatie aan vooraf en daar zijn een aantal nieuwe klemtonen uitgekomen. Als organisatie is het IBBT de voorbije vijf jaar in omvang verdubbeld. De komende periode moet dat nog eens gebeuren. Om die groei te begeleiden en andere doelstellingen te halen, is er een versterking van het directiecomité nodig.”
De missie van het IBBT is niet alleen onderzoek, maar er ook voor zorgen dat waardevolle technologie zo snel mogelijk ingezet wordt in de samenleving. En Goderis voelt zich erg goed met die opdracht. “Het komt overeen met wat ik bij Alcatel deed, maar daar had ik 100 onderzoekers en 50 mensen in start-ups. Nu kom ik in een omgeving terecht waar de groep mensen telkens tien keer zo groot is.”
Het IBBT mikt ook op een grotere internationalisering. “Vlaanderen is een kleine regio. Er is ook talent van buitenaf nodig”, zegt De Waele. Een andere beleidsprioriteit is een betere valorisering van het onderzoek. Zo staat in de nieuwe beheersovereenkomst dat IBBT zeker tien spin-offs moet oprichten die nieuwe technologieën naar de markt brengen. Ook los van de eigen projecten wil IBBT zich profileren als een draaischijf voor de opstart en het verder ontwikkelen van hoogtechnologische bedrijven. “IBBT moet eigenlijk de ICT-incubator worden van Vlaanderen”, zegt Goderis. “Het is niet de bedoeling om overal kantoren te huren en die vol te steken met starters. We willen een ecosysteem creëren waarbij starters optimaal gecoacht worden en ze kunnen profiteren onze knowhow.”
Stijn Fockedey (Trends)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier