KBC opent incubator in Antwerpen
KBC start samen met vijf partners een incubator waarbij starters één tot twee jaar kantoorruimte en een reeks diensten en adviezen krijgen om hun idee tot een bedrijf uit te werken.
KBC start samen met vijf partners een incubator waarbij starters één tot twee jaar kantoorruimte en een reeks diensten en adviezen krijgen om hun idee tot een bedrijf uit te werken.
Start it @KBC mikt op startende ondernemers in de software- en internetsector. Zij krijgen van KBC gratis kantoorruimte in de KBC-Toren (Boerentoren) in het centrum van Antwerpen en advies. Ook de partners van het project (Accenture, Flanders DC, Universiteit Antwerpen, Cronos en Mobile Vikings) ondersteunen hen, elk in hun eigen specialisatie. Zo heeft de universiteit kennis rond productontwikkeling.
Geld is er in principe niet mee gemoeid. Er zijn facilliteiten, maar het is niet zo dat je als startup meteen ook een lening of investering krijgt, of bijvoorbeeld bij Mobile Vikings kan aankloppen voor gratis belminuten. “Kredieten blijven buiten dit project” zegt Erik Luts, algemeen directeur voor onder meer HR en Facilities bij KBC. “Wel kan het zijn dat we via onze commerciële zetel mee contacten zoeken bij venture capitalists, of dat we ons soepeler opstellen omdat we met het toelaten van deze starters al een eerste selectie hebben gemaakt.”
KBC startte een website voor het project waar starters zich kunnen aanmelden. In totaal is er in de KBC-toren ruimte voor zo’n vijftig mensen, of ongeveer twintig bedrijven. Door de starters fysiek dicht bij elkaar te zetten, ze delen onder meer een ontspanningsruimte met koffiemachine, hoopt de bank ook op kruisbestuiving.
De kanttoorruimtes zijn verdeeld over zeven verdiepingen in de toren die in principe 24 op 24 toegankelijk zijn. “Er zijn weinig coworkingspaces waar je bijvoorbeeld op zondag terecht kan” zegt Steve Goossens van Accenture. “Op dat vlak is deze locatie uniek”
Wel starten, niet nestelen
Wie mag beginnen kan sowieso één jaar blijven, verlengbaar tot twee jaar. “We gaan daarbij niet op een maand kijken, maar daarna is het wel de bedoeling dat ze op eigen krachten verder kunnen”, zegt Luts. “We willen geen bedrijvencentrum worden maar een incubator.”
Tijdens de voorstelling komt een paar keer naar boven dat ondernemen niet evident is in België. “We stellen al langer vast dat er uit opleidingen als TEW en Handelswetenschappen weinig ondernemers komen”, zegt Peter de Meyer van de Universiteit Antwerpen. “Vaak lanceren studenten wel hun idee tijdens een masterjaar of in hun thesis, maar nadien stopt het omdat er geen vervolg is. Hier kunnen ze hun basis krijgen waar ook expertise in huis is. En na een jaar weten we of er meer in zit of niet.”
De bank benadrukt dat het zelf geen commerciële verplichtingen oplegt aan de starters. Het wil naar eigen zeggen ondernemen belonen omdat het in België ook niet altijd makkelijk is. De zakelijke en financiële kennis van de bank, maar ook van consultants als Accenture of de patentervaring van de universiteit moeten voor starters het werk verlichten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier