Komt de volgende generatie technologiegiganten uit Europa?

© Reuters

In 2014 is het aantal fondsenwervingen duidelijk gestegen en gingen de bedragen ook de hoogte in, zowel in de VS als in Europa. Die stijging getuigt van een reële opwelling van start-ups en technologieën. De vraag is echter of dat voldoende zal zijn.

210 miljoen dollar voor de boodschappendienst Instacart – de nieuwe Amerikaanse ster van de ‘gedeelde’ economie -, 500 miljoen extra voor de berichtendienst Snapchat…. Het is duidelijk dat fondsenwervingen de Amerikaanse technologiewereld ook in 2015 blijven prikkelen, en dat de verrassende waarderingen van sommige start-ups soms het verstand te boven gaan.

Indien u de indruk hebt dat de grote fondsenwervingen sterk toenemen, hebt u gelijk. De Wall Street Journal publiceerde onlangs een tabel met de 10 grootste fondsenwervingen uit de geschiedenis, waarvan er maar liefst vier plaatsvonden in 2014. Veertig procent van de grootste technologische fondsenwervingen werden dus op een jaar tijd afgerond. Uber , Airbnb, Snapchat en Magic Leap staan alle vier in dat lijstje.

Komt de volgende generatie technologiegiganten uit Europa?
© Wall Street Journal & Dow Jones VentureSource

Ook al zijn alle ogen gericht op de Verenigde Staten en Silicon Valley, de voorbeelden komen uit een beetje overal in de wereld. Zelfs op onze Belgische markt hebben we enkele interessante fondsenwervingen (in België zelf dan wel opgezet door Belgische ondernemers in het buitenland) vastgesteld: Pawshake, Showpad, N1ght.com, Virtuix…

Op Europees niveau werd het stijgend aantal fondsenwervingen eveneens snel voelbaar. Volgens de gegevens die Dow Jones VentureSource afgelopen zomer uitbracht, hebben de start-ups enkel in het tweede kwartaal van 2014 maar liefst 2,1 miljard dollar opgehaald bij de venture capitalists. Dat is het hoogste bedrag sinds… 2001!

Sommigen, zoals het tijdschrift Forbes, voorspellen zelfs dat de volgende technologische giganten uit Europa zullen komen. Volgens het zakenblad komt dat niet enkel door de evolutie van fondsenwervingen, maar ook door de ontwikkeling van incubators en technologische en strategische competenties door digitale Europese ondernemers die de Amerikaanse concurrentie willen trotseren.

We zouden er al snel door geloven dat bedrijven als Prezi, Spotify, Deezer, Shazam definitief een plaatsje onder de groten kunnen veroveren. Of één van de 20 start-ups worden die de grootste Europese fondsenwervingen op hun naam hebben staan, hier opgelijst door de collega’s van Tech.eu.

Toch is er ook een minpunt, namelijk de zeer duidelijke overheersing van de Amerikanen in de digitale wereld. In september jongstleden schreef Olivier Sichel, directeur van Leguide.com en medestichter van het Open Internet Project immers: ‘De Verenigde Staten vertegenwoordigen bijna 83% van de beurskapitalisatie van bedrijven uit de digitale sector… tegenover 2% voor Europa’.

(Trends/Tendances)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content