KUL passeert in 2012 kaap van 100 spin-off-bedrijven
De Katholieke Universiteit Leuven (KUL) zal in de loop van 2012 haar 100ste spin-off kunnen vieren. Dat werd deze week bevestigd door Paul Van Dun, directeur van KU Leuven Research & Development, de dienst die de totstandkoming van spin-off-bedrijven begeleidt. Momenteel kwamen dankzij de universiteit al 96 spin-offs tot stand.
De Katholieke Universiteit Leuven (KUL) zal in de loop van 2012 haar 100ste spin-off kunnen vieren. Dat werd deze week bevestigd door Paul Van Dun, directeur van KU Leuven Research & Development, de dienst die de totstandkoming van spin-off-bedrijven begeleidt. Momenteel kwamen dankzij de universiteit al 96 spin-offs tot stand. “Het aantal jobs in deze bedrijven bedraagt al meer dan 3.000”, verklaarde Van Dun. “Daarbij moet nog de onrechtstreekse tewerkstelling geteld worden die gemiddeld 2 tot 2,5 keer zoveel bedraagt. Een aantal van deze bedrijven richtte reeds buitenlandse filialen op. We schatten echter dat nog steeds 70 tot 75 procent van deze tewerkstelling zich in de Leuvense regio situeert.”
De eerste Leuvense spin-off ontstond in 1979. “De eerste jaren ging het uitsluitend om projecten vanuit de ingenieurswetenschappen, maar gaandeweg is het aandeel vanuit humane en biomedische wetenschappen sterk toegenomen”, legt Van Dun uit .
Uit een recente studie blijkt volgens Van Dun dat externe financiers in de praktijk liefst honderd keer zoveel investeren in Leuvense spin-offs dan dat de KU Leuven dat doet. “Het is voor ons zeer belangrijk vast te stellen dat we door onze spin-off-activiteit een hefboom in handen hebben om het economische hitechweefsel in de regio te versterken.”
In het midden van de jaren 90 richtte de KU Leuven met enkele banken het durfkapitaalfonds Gemma Frisius op om spin-offs financieel te ondersteunen. Tot de bekendere tech spin-offs van de Leuvense unief behoren Metris, Luciad, Eyetronics, ICOS Vision Systems en Materialise.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier