Het Leuvense bedrijf haalt groeikapitaal op voor zijn zelflerende software die het opladen van elektrische wagens moet verbeteren.
De start-up maakt een software die het opladen van elektrische wagens moet niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor het net efficiënter en gebruikersvriendelijke moet maken. De technologie is hardware-onafhankelijk en maakt van individuele laadpalen slim gestuurde toestellen. De software houdt bijvoorbeeld rekening met energieprijzen en zonneproductie om de beste prijzen te krijgen, maar ook met het profiel van de gebruiker. Gaat het om iemand die ‘s nachts thuis laadt, of toch vaak overdag op kantoor de wagen oplaadt? Het idee achter de software is dat het algoritme van Scoptvision zelf van het gedrag van de gebruiker leert, zodat die niets moet instellen.
‘Onze technologie transformeert elke laadpaal in een slimme gestuurde laadpaal, ongeacht het merk,’ legt CEO Lars Cappelle uit in een persbericht. ‘De troef die we daar uitspelen is de schaalbaarheid en betaalbaarheid van onze oplossing, wat zeer belangrijk is in het thuislaadsegment. De sturing gebeurt vanuit de cloud zonder noodzaak van dure lokale hardware.’
Vloot
Met het geld van de kapitaalronde wil de start-up zijn positie in de markt versterken. De investeringen komen ook specifiek van organisatie die actief zijn in B2B SaaS, want Scoptvision wil een nieuwe generatie laadpaalaanbieders aanspreken. Met de technologie zou een vloot elektrische wagens bijvoorbeeld niet langer individueel, maar collectief kunnen worden aangestuurd om beter de belasting van het elektriciteitsnet te balanceren.
‘De energietransitie vraagt niet alleen duurzame opwekking, maar ook slimme sturing,’ zegt Scoptvision nog. ‘Wie vandaag proactief inzet op collectief energiemanagement, vermijdt morgen dure stilstand en boetes wegens netoverbelasting. Bovendien ontstaan er nieuwe verdienmodellen, zonder dat het comfort van de eindgebruiker in het gedrang komt.’