LeWeb 2014: healthcare is de next big thing
2015 wordt het jaar van de health- en welzijnstoepassingen. Dat lijkt althans de consensus op het internetevent LeWeb in Parijs. “Als ik maar in één ding zou mogen investeren volgend jaar, dan wel in healthcare”, klonk het bij durfkapitalist Fred Wilson van Union Square Ventures.
Wie even een blik werpt op het programma van LeWeb 2014 kan er niet naast kijken: health en wellness zijn hot property in internetland. Tientallen Europese en Amerikaanse starters die focussen op healthcare komen hun toepassingen voorstellen in Parijs. De meeste (ook enkele Belgen) zetten in op zelfmonitoring en preventie.
Nu smartphones, wearables en andere toestelletjes uitgerust worden met alsmaar accuratere sensoren, registreren en analyseren apps alsmaar waardevollere gebruikersgegevens (denk aan hartslag, stress, aantal stappen, ovulatiecycli, temperatuur, bloeddruk, slaapstadia etc.), waardoor ze een handig hulpmiddeltje worden bij het opstellen van diagnoses, én in een goedkope gepersonaliseerde medische zorg kunnen voorzien.
“In 2015 gaan we de eerste Uber’s en Airbnb’s in de healthcaresector zien opduiken”, vertelde de bekende durfkapitalist Fred Wilson van Union Square Ventures tijdens LeWeb, “bedrijfjes die de gezondheidzorg helemaal overhoop halen. Enkele van die spelers bestaan al, maar ik ga nog niet verklappen welke, want ik moet mijn investeringen beschermen (lacht).”
“Waarom health- en welzijnstoepassingen gaan boomen? Omdat zo goed als alle mensen begaan zijn met hun gezondheid en omdat wie ziek is, snel wil genezen. Als internetgebruikers meer controle krijgen over hun gezondheid, dan is dat een erg belangrijke omwenteling. Healthcare wordt dé belangrijkste markt voor technologiestart-ups, in de VS én in Europa.”
Een opvallend voorbeeld van een interessant healthcarebedrijfje is de Zweedse start-up ‘Natural Cycles’, die meedingt naar de hoofdprijs in de start-up competitie in Parijs. Natural Cycles beweert dat het op een natuurlijke manier, dus zonder tussenkomst van chemische of fysieke hulpmiddelen, aan geboortepreventie kan doen met behulp van een krachtig algoritme dat de temperatuur van de vrouwen bijhoudt en analyseert, en op basis van die gegevens uitmaakt of een vrouw vruchtbaar is of niet. Op groene dagen kan er veilig (met een zekerheidsgraad van 99,9 procent) met elkaar geslapen worden, op rode dagen is onthouding troef. De interesse voor Natural Cycles is groot, de potentiële markt gigantisch.
Crowd economies
Een andere belangrijke focus op LeWeb is de sharing economy (ook wel ‘collaboratieve economie’ of ‘deeleconomie’ genoemd). “2015 will be the year of the crowd”, kwam de Amerikaanse internetstrateeg Jeremiah Owyang vertellen. In de deeleconomie lenen of huren mensen wat ze nodig hebben van hun peers of van de mensen uit hun omgeving. Denk aan diensten rond mobiliteit (Uber) en verblijfplaatsen (Airbnb), maar ook rond wifi-netwerken (Fon), logistiek (Instacart), onderwijs (Khan), financiën (Lending Club, Bitcoin, Peercoin, …), het beschikbaar maken van ongebruikte kantoorruimte, en nog veel meer.
Owyang, die er van uit gaat dat zowat elke sector te maken zal krijgen met marktontwrichtende spelers uit de deeleconomie, heeft zelfs een heuse honinggraad-chart samengesteld waarin hij een visuele voorstelling maakt van de 12 sectoren die hij in eerste instantie op zijn kop gezet ziet worden door burgers die de tussenpersonen schrappen en peer to peer zaakjes beginnen doen.
De man waagde zich tenslotte ook aan enkele voorspellingen voor 2015:
- Je zal honderden starters zien opduiken in elk van de 12 sectoren uit de honingraad-chart, waarbij funding en execution zullen bepalen wie de winnaars worden.
- De ‘rijpere’ platformen zullen met API’s komen, waardoor de hele sector gaat groeien en je tal van analytics en collaborative economy software suites zal zien opduiken.
- Er zal een wereldwijd debat gevoerd worden over de veiligheid van de gebruikers, online privacy en het delen van data.
- Het publiek zal verwachten dat de starters een deel van de data die ze verzamelen delen, waardoor er weer nieuwe open source software en toepassingen zal zien ontstaan.
- Overheden en grote multinationals gaan beseffen dat de sharing economie bittere realiteit is, en dat ze het fenomeen beter omarmen dan negeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier