Marcourt: “Wallonië op de kaart zetten als hi-tech regio in China”
Waals vice-president en minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) haalt de banden aan met de Chinese miljoenenstad Shenzhen en de Taiwanense hoofdstad Taipei. “Shenzhen en Tapei positioneren zich als belangrijke technologieregio’s, en ook in Wallonië moeten we de digitale kaart trekken”, klinkt het.
Een samenwerkingsverdrag met de associatie van de technologische industrie van Shenzhen (China), een speciaal opgezette ‘Belgium-Taiwan business conference’ in Taipei (Taiwan), een herbevestiging van de afspraken met het investeringsvehikel Shenzhen Investment Holdings en als klap op de vuurpijl een uitgebreid partnership tussen Shenzhen University en de Universiteit van Luik (waarbij Chinese studenten o.a. een bachelor-diploma kunnen behalen in Luik): Jean-Claude Marcourt doet er alles aan om de banden tussen het Waals gewest en Shenzhen en Taipei te verdiepen.
De vice-president en minister van Economie en Innovatie is deze week op economische missie met een twintigtal Waalse start-ups, technologiebedrijven en ondersteunende organisaties in Shenzhen en Tapei. De ‘ict guided tour’, die georganiseerd wordt door het Waalse exportagentschap Awex en het Agence Du Numérique, past in het Waalse ‘Plan du Numérique’, dat het gewest klaar moet stomen voor de digitale revolutie die onze economie momenteel overhoop gooit.
“We hebben met Awex al eens een missie naar Silicon Valley en naar Canada georganiseerd, en deze week is het de beurt aan Shenzhen en aan Taipei”, vertelt Marcourt aan Data News in China. “Meer dan de fabriek van de wereld is Shenzhen een jonge stad die zich op de kaart wil zetten als hardware-mekka. De dynamiek die je hier ziet doet zeker denken aan Silicon Valley. En Taiwan staat al langer bekend om zijn technologie. HTC, Acer, Asus, Foxconn: allemaal zijn het klinkende namen in technologieland.”
Marcourt: “Intussen zijn hier al heel wat Amerikanen, Britten en Fransen actief. Alle regio’s van de wereld zijn hier vertegenwoordigd. Het is dus uitermate belangrijk dat we aan onze eigen bedrijfjes tonen dat China ook voor hen van belang kan zijn.”
Autoriteit
“Waarom we zo’n nauwe banden met Shenzhen en Taipei proberen te onderhouden? Omdat ook Wallonië zich wat meer moet profileren als hi tech regio. Brussel kent iedereen, Vlaanderen heeft de tweede grootste haven van Europa, maar Wallonië kampt met een gebrek aan autoriteit, en daar willen we iets aan doen.”
“De partnerships met de instellingen uit Shenzhen en ons business forum in Taipei moeten ons hier wat meer bekendheid geven. We hebben als Waals gewest ook heel wat troeven. Zo zijn we geografisch gesproken ideaal gelegen, hebben we plaats zat en is er een interessant en open tech-ecosysteem ontstaan in onze regio, waarrond buitenlandse bedrijven zich in de beste omstandigheden kunnen ontwikkelen.”
“Vandaag willen de meeste Chinese studenten die naar België komen aan de KUL studeren, terwijl ook ons onderwijs van uitstekende kwaliteit is. Die boodschap moeten we dringend wat beter verkopen naar de buitenwereld toe. Uiteraard kunnen wij geen mondiale leider worden in technologie, maar we kunnen ons wel opwerpen als een kwalitatief en betaalbaar alternatief voor potentiele investeerders.”
Intellectueel eigendom
Overigens probeert het Waals gewest al een tijdje om zich in de kijker te plaatsen bij Chinese bedrijven en overheidsinstellingen. In Louvain-La-Neuve is er zelfs een incubator voorzien die plaats moet bieden aan liefst 800 Chinese werknemers. Vreest u niet dat die vooral naar hier zullen komen om ons intellectueel eigendom te stelen?
“We organiseren voortdurend conferenties omdat onze bedrijven zich te weinig beschermen”, benadrukt Marcourt. “Er is zeker een securityprobleem rond ict in onze bedrijven. En uiteraard komen de Chinezen in de eerste plaats naar België om hun belangen te verdedigen, op hun eigen manier, met hun eigen cultuur.”
“Maar vandaag staat economische groei gelijk met wereldhandel. Je kan kanttekeningen maken, maar je moet het spel wel meespelen. Kan ik de spelregels veranderen? Neen. Leven we in een ideale wereld? Neen. Wil ik meespelen? Ja. Dat is mijn pragmatische kant. Je kan de Chinezen ook niet tegenhouden. En het is toch niet omdat er iemand op enkele meters zit, dat hij of zij gevaarlijk of intrusief is?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier