Microsoft maakt software van Belgische start-up Awingu wereldwijd beschikbaar via Azure-cloud
De ‘workspace aggregation’-software van de Gentse start-up Awingu wordt overal in de wereld toegevoegd aan de Azure-catalogus van Microsoft. De hele Microsoft-community krijgt zo toegang tot de cloudoplossing van de Belgen. “Nu komt het er op aan om zo snel mogelijk marktaandeel te winnen”, beseft voorzitter van de raad van bestuur Michel Akkermans.
Met het virtuele cloudplatform van Awingu kunnen ondernemingen zowat al hun oude bedrijfsapplicaties (van legacy-toepassingen tot native AS/400 applicaties) via een webbrowser laten werken op tablets en op smartphones. Enige voorwaarde is dat die webbrowser HTML 5 ondersteunt.
Het grote verschil met de toepassingen van bekende concurrenten zoals Citrix en VMware is dat je met Awingu niets hoeft te installeren op de toestellen: er is geen lokale agent nodig, noch een VPN. De software maakt een verbinding met de authenticatieserver van de klant, met de applicatieservers en met de fileservers. Daarbij moet er niets veranderd worden in de backend.
De beheerder krijgt inzichten in het gebruik van de bedrijfsapps, kan bepalen in welke mate de werknemers toegang krijgen tot een toepassing, en sessies van legacy-apps kunnen zelfs gedeeld worden met derden zodat je met meerdere personen aan één document kan werken.
Awingu werd opgericht in 2011 door serieondernemer Kristof De Spiegeleer, maar het is pas sinds het aantrekken van Walter Van Uytven als ceo en Michel Akkermans (ex Clear2Pay) als voorzitter in 2014 dat het echt hard begint te gaan met de start-up.
Intussen biedt Google het platform van Awingu aan op haar Chromebooks, en ook grote resellers als Ingram Micro en Tech Data hebben de oplossing toegevoegd aan hun catalogus. Binnenkort volgt Amdocs, de Amerikaanse consultant die telecombedrijven helpt met hun transformatie tot ict-bedrijf, maar dat is een ander verhaal dat we op een ander moment uit de doeken doen.
De deal met Microsoft die net werd afgerond, is immers van een andere orde. Zo komt de workspace aggregator van Awingu overal ter wereld standaard in de Azure-catalogus terecht, waardoor de hele Microsoft-community (100.000 resellers) meteen toegang krijgen tot de software.
“Microsoft gaat onze applicatie wereldwijd pushen”, geeft Walter Van Uytven een woordje uitleg. “Dat is uitzonderlijk, want Redmond plaatst vooral eigen apps in haar Azure-catalogus. Slechts bij uitzondering komt daar eens een oplossing van een onafhankelijke softwareboer bij, en als het al gebeurt dan is het meestal lokaal, terwijl het bij ons om een wereldwijde deal gaat. De partnercommunity van Microsoft is erg sterk. Het is geweldig dat we kunnen meesurfen op die wave.”
Linux
Dat Awingu voortaan standaard deel uitmaakt van de Azure-catalogus, illustreert mooi hoe Microsoft de voorbije jaren van koers is veranderd. “In het verleden was alles wat Linux was verdacht en slecht, maar sinds de nieuwe ceo Satya Nadella aan het roer staat is dat helemaal anders”, knikt Van Uytven. “Twee tot drie jaar geleden draaiden nul procent van de virtuele machines in Azure op Linux. Vandaag is dat al vijfentwintig procent. Gelukkig maar, want ook Awingu is een zuiver op Linux-gebaseerde applicatie.”
Bedrijven krijgen voortaan dus de keuze. Ofwel laten ze hun oude Office-toepassingen nog draaien op hun oude applicatieservers en maken ze ze beschikbaar via Awingu, ofwel gaan ze voor een Office 365-aanbod. “De twee zijn complementair”, klinkt het nog. “Awingu kan voor heel wat bedrijven een eerste stap zijn naar de cloud, en dat maakt het natuurlijk interessant voor Microsoft.”
Puzzelstukjes
Sinds zijn ontstaan in 2011 heeft Awingu al meer dan 15 miljoen euro opgehaald, onder meer bij het durfkapitaalfonds Hummingbird Ventures, PMV, Proximus én bij Michel Akkermans. Onlangs werd nog 2 miljoen euro bij elkaar gebracht, geld dat onder meer gebruikt wordt om de vestiging van Awingu in de VS uit te bouwen.
“Dirk Thomaere, die 15 jaar aan het hoofd stond van de B2B-divisie van Toshiba Europe, gaat het Amerikaanse team aansturen als COO”, aldus nog Van Uytven. “Onze jongens in Californië zijn begin deze maand officieel van start gegaan. Voorlopig bestaat het team uit drie mensen, maar indien nodig kan het snel worden uitgebreid.”
Overigens zal ook Arnaud Marlière vanaf september toetreden tot het managementteam van Awingu. Marlière was de rechterhand van Walter Van Uytven tijdens zijn periode bij Proximus, en werkte tot voor kort bij de Boston Consulting Group.
“Het feit dat dergelijke mensen naar Awingu komen is veelzeggend”, oppert voorzitter en referentieaandeelhouder Michel Akkermans. “Nu komt het er op aan om ons meer dan ooit kenbaar te maken, en om snel marktaandeel te veroveren. Time is not our friend (lacht). Hoe dan ook zijn we bereid om nog bij te springen moest dat nodig zijn.”
Akkermans: “Voor mij zijn twee dingen belangrijk. Eén: de adresseerbare markt, en die is gigantisch. Workspace aggregation is een hot topic momenteel. En wat je ook ziet is dat de markt niet overdreven competitief is. Ik denk dat we voldoende differentiators hebben die ons uniek maken.”
“Voorts zijn we mean en agile”, besluit de referentieaandeelhouder. “De professionalisering van product en team zijn afgerond, de markt is er klaar voor, alle factoren om van Awingu een groot succesverhaal te maken zitten goed. Nu komt het vooral aan op executie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier