MyMicroInvest koppelt professionele investeerders aan het grote publiek
Na Angel.me, MyFirstCompany en Look&Fin duikt er met MyMicroInvest alweer een vierde crowdfunding-initiatief op in België. Uniek aan dit platform is dat het geld zoekt zowel bij private investeerders als bij het grote publiek.
Na Angel.me, MyFirstCompany en Look&Fin duikt er met MyMicroInvest alweer een vierde crowdfunding-initiatief op in België. Uniek aan dit platform is dat het geld zoekt zowel bij private investeerders als bij het grote publiek. “MyMicroInvest is het enige crowdfunding-platform in ons land dat co-investering als uitgangspunt heeft”, vertelt mede-initiatiefnemer en financieel directeur Charles-Albert De Radzitsky. “Het principe gaat als volgt: we maken een eerste selectie uit geïnteresseerde bedrijven, en presenteren die vervolgens aan het grote publiek. De start-ups krijgen een maand om voldoende ‘believers’ achter zich te krijgen, meteen al een goede test om te zien of ze een netwerk hebben en zichzelf wat kunnen promoten. Indien ze slagen, is het aan de professionele investeerders om een eigen analyse te maken. Zij bepalen of een project uiteindelijk in aanmerking komt voor een co-investering.”
De professionele investeerders tekenen voor 80 procent van de investering, de overige 20 procent wordt geleverd door particulieren via crowdfunding. Binnen dit en enkele jaren is het de bedoeling om te evolueren in de richting van een 50/50 verdeling. Afhankelijk van de fase waarin een project zich bevindt, wil MyMicroInvest tussen de 125.000 en de 1.000.000 euro ophalen.
“Particulieren kunnen al inschrijven vanaf 100 euro”, gaat De Radzitsky verder. “Dat geld komt voor een periode van 6 jaar terecht in het fonds van MyMicroInvest, wat zoveel wil zeggen als dat onze organisatie de investering leidt. De ‘belegger’ krijgt een certificaat dat recht geeft op dividend, en op de meerwaarde bij een eventuele verkoop. Haalt de start-up het niet, dan gaat het geld verloren. Investeringen zijn dus niet zonder risico.”
Achtentachtig procent van het geïnvesteerde kapitaal gaat naar de start-ups zelf, 12 procent gaat naar MyMicroInvest. “Het is de bedoeling om ongeveer 25 procent van de aandelen te weerhouden”, klinkt het nog, “en dit telkens voor een zestal jaar, waarna we ons terugtrekken uit het desbetreffende bedrijf.”
Dit jaar nog hoopt MyMicroInvest vier start-ups te kunnen financieren, tegen 2016 moet dat aantal oplopen tot 50. Het crowdfunding-initiatief diende intussen al een prospectus in voor 2Houses, een applicatie die gescheiden koppels helpt bij communicatie en planning rond de kids. “We willen voor 2Houses 675.000 euro ophalen. Onze eigen holding gaat maximaal 575.000 euro investeren, en we rekenen op 100.000 euro van het grote publiek.”
Samenlevingsproblemen Omdat de investeringen meer dan 100.000 euro per jaar bedragen, moet er telkens een prospectus ingediend worden bij de toezichthouder. Pas na de goedkeuring kan een project echt van start gaan. Omdat de fondsenwervers als ‘grootaandeelhouders’ in de raad van bestuur komen, kunnen ze de controle bewaren en de starters professioneel begeleiden.
Naast Charles-Albert De Radzitsky, participeren ook internetpionier José Zurstrassen en bedenker Guillaume Desclée in het platform. “Guillaime heeft in een vorig leven nog een crowdfunding-platform opgericht in Brazilië, al was dat dan voor microkredieten”, besluit de cfo. “Een jaar geleden kwamen we elkaar tegen, en groeide het idee om ook in België iets dergelijks te doen.”
“Aanvankelijk was het de bedoeling om een investeringsfonds op te richten voor tech-starters die samenlevingsproblemen aanpakken, maar omdat we merkten dat er een erg grote lacune was tussen de fase waarin vrienden en kennissen wat geld steken in een bedrijfje en het moment waarop de echte business angels of banken een bijdrage leveren, hebben we beslist om het publiek mee in het project te betrekken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier