Naar een sneller productieproces met Amia Systems

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Met de Symogga-software van Amia Systems kunnen bedrijven hun productieproces optimaliseren. “Het idee is om machines in cellen te plaatsen, zodat producten geen heel fabrieksgebouw meer moeten doorlopen en sneller klaar zijn.”

Amia Systems is een spin off van de ULB die heel wat aandacht geniet in ons land. Niet alleen won oprichtster Emmanuelle Vin onlangs een BetaGroup Award voor ‘Woman in Tech’, in juli 2014 kon de starter ook 650.000 euro ophalen bij het investeringsfonds gelieerd aan de universiteit (Théodorus 3). Dat is verre van slecht voor een bedrijfje dat nog in de kinderschoenen staat.

Amia zet met Symogga een softwarepakket in de markt dat de productieprocessen van industriële bedrijven optimaliseert. Meer bepaald berekent Symogga de optimale workflow in een fabrieksomgeving op basis van businesscellen rond productfamilies. Vin schreef rond dit onderwerp een doctoraatsthesis en bracht haar idee samen met haar man Abdelkrim Boujraf onder bij de spin off.

“In de meeste fabrieken worden de machines op een functionele manier bij elkaar geplaatst, vaak in functie van de competenties van de arbeiders”, legt Vin uit. “Onze software hergroepeert diezelfde machines in speciale businesscellen rond één productfamilie. Het resultaat is dat je een vlottere flow krijgt in de fabriek, met minder passage in de gangen. Het allerbelangrijkste is echter dat de producten sneller klaar zijn, omdat ze niet meer van hot naar her moeten verplaatst worden.”

Marketingdirecteur Abdelkrim Boujraf van Amia Systems maakt graag de vergelijking met een retailer. “In een grootwarenhuis heb je een zuivelafdeling, een bakkerij en een rayon waar je koffie kan kopen. Wil je een evenwichtig ontbijt samenstellen, dan moet je al die rijen aflopen en ga je tijd verliezen omdat je halt houdt op plaatsen waar je niet moet komen.”

“Als een Carrefour morgen ook met businesscellen zou gaan werken, dan zou het bijvoorbeeld een cel creëren rond ‘ontbijt’, waarbij je dan het brood zou vinden, maar ook de koffie, de chocola, de confituur en de ontbijtgranen. Uiteraard moet er ook brood (én een machine om het brood te snijden) te vinden zijn in de barbecue-cel, maar uiteindelijk gaat de klant toch sneller zijn boodschappen kunnen doen en gemakkelijker zijn lijstje kunnen afvinken.”

Vertaald naar de fabrieksomgeving zal er dus af en toe wel eens een machine extra moeten worden aangekocht bij zo’n reorganisatie, maar omdat de productiestroom in theorie nooit onderbroken hoeft te worden, gaat het proces heel wat vlotter lopen.

Opportuniteiten

Amia Systems ziet vooral opportuniteiten in de auto- en luchtvaartindustrie. Onder de huidige klanten vinden we met Twin Disc, Sonaca en Daft Trucks toch al enkele klinkende namen terug. In juni had de start-up trouwens nog een stand op de vliegtuigbeurs van Le Bourget in Frankrijk.

“In alle sectoren waar er mechanische onderdelen verplaatst moeten worden en waar men stukjes in elkaar moet steken, bekijkt men hoe de lay-out van de machines geoptimaliseerd kan worden”, aldus nog Emmanuelle Vin.

Wat haar oplossing voor heeft op Visio van Microsoft (waarmee je technische fabrieksschema’s kan opstellen), en planningstools van Siemens en Dassault? “Met Visio kan je via drag & drop wel een mooi schema samenstellen, maar die toepassing berekent niets en geeft geen feedback”, oppert de marketingdirecteur.

“Met de loodzware applicaties van Siemens en Dassault kan je mooie simulaties maken, maar je hebt specialisten nodig om die tools te bedienen. Onze software is veel eenvoudiger en kan ook door mensen op het terrein gebruikt worden. Het zijn die werknemers die er het snelste achter komen of een workflow efficiënt is of niet.”

Hoe dan ook moeten bedrijven ingrijpende beslissingen nemen wanneer ze ingaan op de suggesties van de Symogga-software. “Dat klopt”, klinkt het nog, “en daarom stellen we geen grote big bangs voor maar kleine verbeteringen, per type van product. Een reorganisatie neemt tijd in beslag. Onze tool zet je alvast op het juiste spoor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content