Nieuw techfonds Syndicate One wil het Belgisch ecosysteem hoger tillen

De oprichtende leden van Syndicate One.
Pieterjan Van Leemputten

Een investeringsfonds dat meer dan 120 investeerders bundelt wil jonge Belgische (tech)starters een duwtje in de rug geven met geld, maar vooral expertise. ‘Het kapitaal is van ondergeschikt belang’.

Syndicate One is al enkele jaren in opbouw, maar gaat nu formeel van start. Het fonds begon als collectief van angel investors (individuen die investeren), maar heeft nu ook zelf externe investeerders aangetrokken om met meer slagkracht het Belgisch ecosysteem te ondersteunen.

Onder de oprichters zitten enkele grote namen: Jeroen de Wit (Teamleader), Pieterjan Bouten (Showpad), Matthias Geeroms (Lighthouse), Dewi Van De Vyver (Effex), Karl Tuyls (ex-Google DeepMind), Elise Pepermans (ImmuneSpec) en vele anderen. Maar het krijgt ook steun van vier overheidsfondsen uit de verschillende landsdelen: PMV, SFPIM, Finance&Invest.brussels en Wallonië Entreprendre.

We willen een Belgisch gegeven zijn.

‘We zijn bijzonder trots dat we als eerste fonds zowel de Vlaamse, Waalse, Brusselse als Federale investeringsfondsen aan boord krijgen, want we willen een Belgisch gegeven zijn,’ zegt medeoprichter Robin Wauters aan Data News. Die insteek is ook meteen de focus van het fonds. Syndicate One investeert in startups met Belgische oprichters (ook als die niet in België zitten), of bedrijven met een Belgische connectie.

Daarnaast is het geen fonds voor starters die al grondig gestart zijn ‘We kijken naar zeer early stage ondernemingen, pre seed, pre revenue. We investeren in een team, niet noodzakelijk in een afgewerkt product. Het gaat dus niet om het accelereren van bestaande bedrijven. We vonden dat dat nog ontbrak op de Belgische markt,’ zegt Wauters. Daarmee onderscheidt het zich bijvoorbeeld van Entourage, dat zich ook richt op zeer jonge bedrijven, maar eerder op B2B SaaS is gericht.

Expertise boven geld

Syndicate One begint met 6,5 miljoen euro om te investeren in Belgische starters. ‘We zijn geen groot fonds, maar het is wel veel voor early stage investeringen. Wat we willen doen is de expertise en het netwerk van de betrokken investeerders aan te bieden. Het kapitaal is van ondergeschikt belang. Als een bedrijf onze betrokkenheid wil, dan is dat niet  puur voor het geld, maar vooral voor de kennis en connecties die we meebrengen,’ zegt Wauters.

Het is ook via dat netwerk dat de meeste participaties zullen lopen, verwacht Wauters. Via de website van Syndicate One kunnen geïnteresseerden zich altijd zelf kandidaat stellen, maar in realiteit verwacht Wauters dat veel van die starters al uit een andere startup/scaleup komen. ‘Ons hoofddoel is om het Belgisch ecosysteem naar een volgend niveau te brengen, daarom dat we zoveel mensen hebben samengebracht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content