Nijpend gebrek aan financiële deskundigen bij starters

Data News sprak met Joachim Heukmes, directeur Corporate Finance bij Deloitte in Luxemburg en jurylid voor het recente Startup Weekend in Luik.

Als je een overtuigend project hebt dat goed gestructureerd is, kunnen de grote adviesbureaus (Big Four) je aan de nodige financiering helpen. Data News sprak met Joachim Heukmes, directeur Corporate Finance bij Deloitte in Luxemburg en jurylid voor het recente Startup Weekend in Luik.

De Corporate Finance-afdelingen van Deloitte zijn gespecialiseerd in het opsporen van start-ups met een groot potentieel. Wanneer het bureau denkt een parel te hebben gevonden, helpt het de jonge onderneming om investeerders met durfkapitaal te vinden, en krijgt het achteraf een vergoeding op basis van een ‘succes fee’.

De Luxemburgse afdeling wordt beschouwd als een belangrijke dochter gezien het belang van het financiële centrum in het Groothertogdom en de aanwezigheid van tal van beleggingsfondsen. De Luikenaar Joachim Heukmes is er Directeur van de afdeling Corporate Finance. Hij legt zijn vinger op de wonde van een van de belangrijkste valkuilen bij het opstarten van een ondernemersproject.

“Zoals we nog konden vaststellen tijdens het Startup Weekend in Luik bestaan de projectteams voor 50 procent uit webontwikkelaars, voor 25 procent uit designers en voor 25 procent uit business developers. Er zit bijna nooit iemand bij die financieel onderlegd is. We verwachten geen tot in de puntjes uitgewerkte strategische visie, maar toch op zijn minst een ontwerp van een businessmodel”, merkt hij op.

Hij laat trouwens doorschemeren dat geen enkel van de 7 voorgestelde projecten genade zou kunnen vinden in zijn ogen.

“Een van de voordelen van het web is dat het relatief eenvoudig is om snel een project te ontwikkelen, met zeer weinig middelen. Maar er is een keerzijde aan de medaille: er zijn nog nooit zo veel ondernemers geweest die niet in hun opzet slagen.”

“Vergeet het bankkrediet”

Eén van de belangrijkste punten is uiteraard de financiering. In dat opzicht laat Joachim Heukmes geen twijfel bestaan over de banken:

“Stap af van het idee van een bankkrediet, de bank is niet de juiste gesprekspartner wanneer je een start-up opricht. Ga rechtstreeks aankloppen bij de risico-investeerders of bij business angels.”

“Onze missie is om beide partijen gemakkelijker met elkaar in contact te laten komen, door projectontwikkelaars te begeleiden in de stappen die ze ondernemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content