Ondernemers organiseren startup weekend voor jongeren in Molenbeek

© Molengeek
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Dit weekend vindt de eerste editie plaats van Molengeek, een evenement naar het model van een Startup Weekend, maar dan met een sociaal kantje. “We willen het start-up gebeuren naar een buurt brengen waar het ondernemerschap nog in de kinderschoenen staat.”

Het concept is gekend: in 54 uur (van vrijdag- tot zondagavond) een team rond je verzamelen en een tech start-up creëren from scratch. Het team dat het verst gevorderd is, wint. De voorbije jaren werden er al onnoemelijk veel Startup Weekends georganiseerd in ons land, maar de editie die dit weekend doorgaat in Molenbeek (‘Molengeek’), is toch wel speciaal.

“Voor de eerste keer wordt er eens een start-up event georganiseerd in een buurt waar het ondernemerschap nog in de kinderschoenen staat, en waar het hele start-up gebeuren nog niet doorgedrongen is”, legt Geoffroy Verney-Carron uit, die samen met drie andere lokale ondernemers (Marina Aubert, Ibrahim Ouassari en Morad Chahboun) het concept gaat uittesten in de Brusselse gemeente.

“Uiteindelijk is het de bedoeling om de Molenbeekse jongeren vertrouwd te maken met de lean-methodologie uit het start-up wereldje, met concepten als het business model canvas, met saas, met freemium, enz. Dat klinkt eenvoudiger dan het is hoor, want de meeste jongelui uit de buurt hebben nog nooit van die termen gehoord.”

Intussen hebben er zich al 25 mensen ingeschreven voor Molengeek, goed voor een vijftal teams. De gemiddelde leeftijd is 24 jaar. “Voor deze eerste editie is het nog niet de bedoeling dat de teams met een werkend product komen opzetten”, verduidelijkt Verney-Carron.

“Ik ga er van uit dat er nog niet veel ontwikkelaars op het event zullen afkomen, dus we zullen vooral focussen op de concept- en op de ideation-fase, en op het business model. Bovendien moet je vandaag geen programmeur meer zijn om een e-commerce site of een mobiele app in elkaar gestoken te krijgen.”

Of er ook winnaars zijn? “Uiteraard”, besluit Geoffroy. “Niemand minder dan de burgemeester van Molenbeek is voorzitter van de jury, en Impulse.Brussels biedt vormings- en coaching-sessies aan voor de winnaars. De starters met potentieel krijgen ook een tijdelijk onderkomen in het Centre d’Entreprises de Molenbeek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content