Ondernemers trekken nieuwe Aerey-incubator in Gent

© Aerey
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De stad Gent krijgt er met de Aerey-incubator een nieuwe broedplaats voor start-ups bij. In tegenstelling tot heel wat andere incubatoren is het Aerey-project geen zuiver corporate initiatief, maar wordt het getrokken door een select clubje ondernemers.

Aerey is een jonge start-up die ondernemers ondersteunt door ze met de juiste instanties in contact te brengen. Samen met een handvol entrepreneurs stampt de netwerkorganisatie een nieuwe incubator uit de grond op de benedenverdieping van de Belfius-zetel in Gent, aan de Kortrijksesteenweg.

“We hebben een coöperatieve vennootschap opgericht waarin een twintigtal ondernemers mee-investeren als b-vennoot”, legt Jan-Willem Callebaut van Aerey uit. “De selecties voor de incubator zullen dan ook grotendeels gebaseerd worden op de input van die entrepreneurs, die als mentor optreden en de uitverkorenen intensief zullen coachen.”

Onder de ondernemers die ingetekend hebben vinden we namen als Bart De Waele (Wijs), Dimitri Verhoye (Smart A’dvice), Harrey Demey (LDV United), Michiel Vanderheyden (Goosebumps Events) en Conny Vandendriessche (Stella P. & The House of HR) terug.

“Iemand als Vandendriessche is misschien wat minder bekend in het start-up wereldje, en Conny opereert ook graag buiten de schijnwerpers, maar net daarom is het zo fijn dat ze haar ervaringen wil delen met onze starters”, aldus nog Callebaut.

Vrijblijvend

“We hebben gemerkt dat heel wat ondernemers geen fan zijn van de vrijblijvendheid van enkele van de toonaangevende Vlaamse programma’s voor starters”, klinkt het nog. “Die mensen zijn op zoek naar een zekere vorm van commitment, en dat is wat wij hen aanbieden. Ze krijgen ook het voorrecht om als eerste te investeren in de start-ups, als ze dat zouden willen.”

Callebaut benadrukt dat dit project werd opgestart vanuit de ondernemerswereld, in tegenstelling tot de meeste andere Vlaamse incubatoren, die vanuit het corporate wereldje ontstaan zijn.

Toch stappen er ook enkele ‘bedrijfspartners’ mee in het initiatief: Belfius, Securex en DLA Piper hebben al toegehapt, en er lopen nog gesprekken met enkele andere spelers. “Die partners leveren niet enkel een financiële bijdrage, maar zullen ook diensten aanbieden aan de Aerey-community”, oppert Callebaut, “ze zijn dus meer dan een partner aan de zijlijn.”

Applicatieperiode

In maart wordt de eerste applicatieperiode geopend, en na de selectieprocedure zouden de eerste vijf start-ups in juni van start moeten kunnen gaan. Die start-ups krijgen gedurende zes maanden coaching van twee tot drie mentors. Daarnaast krijgen ze via de partners ook advies op fiscaal, juridisch en business vlak.

“Het is wel degelijk de bedoeling om met twee grote calls per jaar te werken, maar we willen toch ook een continue selectie kunnen maken”, oppert Callebaut. “Als er in het midden van een traject een veelbelovende starter zou langskomen, moet je die ook een plaatsje kunnen geven.”

“In eerste instantie mikken we op starters met een schaalbaar project die de ideation fase net ontgroeid zijn maar die nog niet het professionalisme tentoonspreiden dat investeerders verwachten. De projecten zullen in de eerste plaats geselecteerd worden op basis van de interesses van de mentoren/ondernemers. Daar zitten mensen bij die o.a. uit de food komen, uit fashion, uit HR en uit communicatiehoek.”

Businessmodel

Het businessmodel voor de Aerey Incubator is drieledig. Niet enkel investeren de bovengenoemde entrepreneurs/mentors en partners, het is ook de bedoeling om privé-investeerders te betrekken. In ruil voor een jaarlijkse fee zouden die investeerders op kwartaalbasis een lijstje start-ups krijgen voorgeschoteld die ze kunnen ‘upvoten’ voor het selectieproces, en die ze later van nabij kunnen volgen. Bedoeling is het (investering)risico voor de geldschieters te verkleinen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content