PatrolServer houdt u up-to-date
Alwèèr een softwareupdate? Toch maar eens overslaan, denken veel serverbeheerders. Dat ze fout zitten, bewijst alleen al het Sony Hackingschandaal, waarbij tal van bedrijfsgeheimen op straat kwamen te liggen. Met PatrolServer houden drie jonge Vlamingen u bij de les, en tikken ze u tijdig op de schouder als het tijd is om uw programmatuur bij te spijkeren.
Met drie zijn ze, en naar eigen zeggen al altijd gefascineerd door security issues: Nikos en Hannes Verschore en Matthias Van Parijs. En dus schreven ze samen software die uw servers doorlicht, netjes noteert welke software daar draait, en op welke versie, en vervolgens aangeeft waar er lekken te vinden zijn, en dus updates van doen zijn. “Dat moet je nog altijd zelf doen”, zegt Van Parijs, “maar wij zorgen wel dat je de nodige handleidingen en richtlijnen krijgt om dat vlot te doen.”
Dat software als dat PatrolServer nodig is in deze wereld, bewijst de eerste test die de drie deden. “We hebben onze scanner eens losgelaten op de 50.000 meest bezochte websites; maar liefst de helft draaide op verouderde software, en was dus vatbaar voor inbrekers”, grijnst Van Parijs. “Als je weet dat die fameuze hacking bij Sony enkel maar is kunnen gebeuren omdat de serverbeheerder zijn software niet tijdig had geupdate, dan weet je het ook wel: er is nood aan ons product. En ja, er zijn met onder andere Detectify wel concurrenten op de markt, maar die bieden zo’n uitgebreide dienstverlening dat ze ook erg duur zijn. Wij willen het beperkt houden, en betaalbaar, zodat ook elke amateur-IT’er het kan gebruiken.”
Hoe de ontwikkelaars er zelf geld aan gaan overhouden? “We hebben gekozen voor een freemium-model”, zegt de programmeur. “Een eerste server kun je gratis laten scannen, heb je er meer dan moet je ons een maandelijks abonnementsgeld. Die formule lijkt te werken. Uiteindelijk is security iets dat de laatste jaren hoog op de agenda staat, met de Snowden-onthullingen over de spionage van de N.S.A..”
Zo’n twee maand terug werd een eerste versie van PatrolServer gelanceerd, met de vraag vooral feedback te geven over gebruiksgemak, en dat leverde meteen enkele kleine aanpassingen op. “Zo kun je nu een overzicht van al je servers in één oogopslag krijgen”, vertelt Van Parijs. “Het leverde ons al zo’n 550 gebruikers op, vooral uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen zijn we in gesprek met een drietal grote Belgische bedrijven om hun servers up to date te houden, één heeft al toegezegd.”
En nu: groeien? “Dat is zeker het plan, maar we willen in eerste instantie zorgen dat er een stevige groep early adopters is, vooraleer we breed in het rond gaan schieten. Zo hebben we ons product gelanceerd op gespecialiseerde websites als Hackernews of Reddit, zeker omdat daar specifieke doelgroepen als devops-gebruikers zitten die aan PatrolServer zeker iets hebben. Met een gedeeltelijke open sourceversie hebben we ook op die community ingezet. We hebben ook wel geëxperimenteerd met Google en Facebook Ads, maar dat leverde weinig op. Bij een volgende poging tot online-advertising moeten we zeker onze doelgroepen bepalen.”
En dus zijn de drie vennoten achter PatrolServer op zoek naar nieuwe investeerders. Een startbedrag werd opgehaald bij familie en vrienden, daarmee kunnen ze nog even door, “maar dan hebben we toch extra aanvulling nodig. We zijn dus van plan om op Websummit in november relaties met potentiële investeerders te gaan aanknopen, en ook iMinds is een mogelijke piste”, besluit Van Parijs aan.
Naam: PatrolServer
Maatschappelijke zetel: Brussel
Aantal werknemers: 3 vennoten
Kapitaal: op zoek naar bijkomende investeerders
Website: Patrolserver.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier