Pierre L’Hoest mikt op een nieuwe EVS met LaFaktory
Met EVS, de Luikse wereldleider in vertraagde televisiebeelden, mocht Pierre L’Hoest al proeven van het succes. Nu wil hij andere Belgische en buitenlandse ondernemers helpen om hun dromen in vervulling te laten komen.
Met EVS, de Luikse wereldleider in vertraagde televisiebeelden, mocht Pierre L’Hoest al proeven van het succes. Nu wil hij andere Belgische en buitenlandse ondernemers helpen om hun dromen in vervulling te laten komen.
Geruggesteund door zijn eigen vermogen heeft L’Hoest ‘LaFaktory’ opgericht, dat naast een accelerator ook een investeringsfonds wil zijn voor technologische start-ups. Na een jaar rijpen, waarbij er een team van 8 consultants werd samengebracht, is LaFaktory nu eindelijk operationeel. De dagelijkse leiding werd toevertrouwd aan Simon Alexandre, voormalig directeur van het onderzoekscentrum CETIC.
Pierre L’Hoest wil 4 tot 5 bedrijven per jaar begeleiden. Elke geselecteerde start-up kan tijdens zijn acceleratie (een periode van gemiddeld 2 jaar moet in principe volstaan om een echt commercieel potentieel aan te tonen) bogen op menselijke en financiële middelen die kunnen oplopen tot 100.000 euro. Ook kan La Faktory desgevallend een kapitaalinbreng doen van 250.000 tot 2 miljoen euro, via een minderheidsbelang dat het bedrijf in de start-up neemt.
De privéaccelerator mikt op technologische projecten die echt disruptive zijn, in de wereld van ict, gezondheid, milieu en broadcasting. “Onze focus ligt niet op web start-ups maar op technologieën met een industrieel luik. De kwestie van de waarden is ook essentieel. Het is belangrijk dat de projecten in overeenstemming zijn met een ethische ontwikkeling en waarde genereren voor de samenleving”, legt Pierre L’Hoest uit.
Discretie verzekerd over de projecten
Momenteel werden er drie projecten geselecteerd op een vijftigtal ontvangen dossiers. In tegenstelling tot andere accelerators die projecten in een vroeger stadium onder hun hoede nemen, wil Faktory een zekere discretie bewaren rond de projecten waar het op ‘broedt’. Kwestie van geen potentiële concurrentievoordelen te onthullen.
Toch konden we vernemen dat één geselecteerd project betrekking heeft op ‘medical devices’. De gehoste ondernemers komen ook niet pas van de universiteit, maar zijn eerder “mensen van een bepaalde leeftijd die al enkele medailles op hun naam hebben staan.”
Een van de roepingen van La Faktory is ontmoetingen bevorderen tussen mensen met eerder wetenschappelijke profielen, eigenaars van octrooien, en ondernemers van alle leeftijden die zich laten verleiden door het avontuur van de start-up.
Naast zijn begeleidings- en coachingdiensten stelt La Faktory samenwerkingstools en oplossingen in cloud ter beschikking van de start-ups om een zeker aantal ‘back-office’ administratieve behoeften te bundelen.
“Het Waalse grondgebied bruist van talenten en technologische vernieuwingen die gewoon zitten te wachten om te worden omgezet in industriële avonturen. Omdat ondernemers op een volledig geïntegreerde manier kunnen rekenen op omkadering, advies en voldoende middelen om te starten, kunnen ze heel wat tijd uitsparen. Dat is onze uitdaging”, en met die woorden schakelt Simon Alexandre een versnelling hoger.
La Faktory is momenteel gevestigd in het Business Center van de luchthaven van Luik. Tegen 2015 zou het bedrijf een plaatsje krijgen aan de Quai Marcelis, in het stadscentrum van Luik, in een buitengewoon gebouw waarin speciale ruimten voor start-ups, zones voor biodiversiteit en stedelijke landbouw, maar ook woningen terug te vinden zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier