Porphyrio: vroegtijdig ziektes spotten in veebedrijven
De steun van Richard Branson hebben de Limburgse doctorandi van Porphyrio al. Hij deed hun softwareoplossing voor boeren enkele dagen geleden af als een geweldig idee, en een absolute no-brainer voor investeerders.
De steun van Richard Branson hebben de Limburgse doctorandi van Porphyrio al. Hij deed hun softwareoplossing voor boeren enkele dagen geleden af als een geweldig idee, en een absolute no-brainer voor investeerders.
Waar het om gaat? Porphyrio is een cloudoplossing die boeren wil ondersteunen door alarm te slaan als dieren ziek worden of een bepaald probleem hebben. De toepassing waarschuwt lang voor de boer in de mot krijgt dat er iets scheelt aan zijn beesten.
“Boeren werken al een tijdje met sensoren om te meten hoeveel er gegeten en gedronken wordt door koeien, varkens en kippen”, vertelt bedenker en onderzoeker aan de KULeuven Kristof Mertens. “Het gewicht van wat er gegeten wordt, de hoeveelheid, de samenstelling: dat wordt goed opgevolgd allemaal. Maar door het gebruik van al die sensoren wordt er ook een massa data gegeneerd, en de analyse die daarop uitgevoerd wordt, staat alles behalve op punt. Boeren hebben ook geen tijd om zich daarmee bezig te houden. Daar proberen we met Porphyrio een mouw aan te passen.”
De softwaretoepassing van Kristof Mertens en Bart Kemps kijkt naar individuele dieren (behalve bij kippen, daar wordt er per ‘stal’ geanalyseerd), en verzamelt al hun gegevens in de cloud. “De applicatie ‘vermorzelt’ de data, en tracht er relevante informatie uit te distilleren, opnieuw per dier (of per stal in het geval van de kippen). Zo kunnen we supersnel de kleinste afwijking achterhalen, en ziektes detecteren.”
“Het eindresultaat is minder zieke dieren, die beter presteren en goedkoper zijn omdat het gebruik van medicijnen daalt”, klinkt het nog. “En een gezonde koe geeft niet alleen meer melk, de kwaliteit is gewoon beter, zodat ook de consument er wel bij vaart.”
Het businessmodel voor Porphyrios staat nog niet helemaal op punt, maar het is de bedoeling dat er betaald zou worden per dier, of per dierenlot, en dit per jaar. “Uiteraard moet het ook mogelijk zijn om enkel het doen en laten van je ‘prijsbeesten’ te analyseren”, klinkt het nog. “We willen alvast een internetservicetool zijn die volledig draait in de cloud.”
Hoewel Porphyrio nog in de kinderschoenen staat, en het bedrijfje de facto nog moet opgericht worden, wordt de toepassing al uitgerold bij heel wat geïnteresseerde klanten. “We zijn op zoek naar investeerders, en het financieel plan begint concreter te worden. Nu, als Branson aangeeft dat we een no-brainer zijn, dan zullen ook wel andere mensen brood in ons zien, vermoed ik (lacht).”
Paspoort Benaming: Porphyrio, www.porphyrio.beMaatschappelijke zetel: nvt, KULeuven. Oprichting: voorzien voor 2012 Personeel: 2 medewerkers Financiering: op zoek naar investeerders
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier