Start-up: Arkite bedenkt engelbewaarder voor productieprocessen

© Arkite

Fouten vermijden voor ze gebeuren is beter dan kwaliteitscontroles achteraf. Die bedenking van Arkite stichter Ives De Saeger was het startpunt voor een innovatief product: een Human Interface Mate die productiemedewerkers in real time attent maakt op fouten en vergetelheden. Zoals een engelbewaarder.

De Saeger liep er al een paar jaar mee rond, het idee om fouten te vermijden nog tijdens de productie zelf, en werkte het zelfs uit tot een eerste prototype, zo vertelt mede-CEO Johan Smeyers. “Want alle kwaliteitscontroles achteraf zijn altijd te laat. Beter is te zorgen dat er geen fouten kunnen gebeuren. Arkite was toen nog een consultancybureau. Het vroeg dus een grondige herstructurering van het bedrijf, van een projectbased naar productgedreven organisatie. Meteen werd de BVBA ook een NV, zodat topfiguren als Martin De Prycker, Gust Smeyers en Albert Follens konden worden aangetrokken als board.”

Zo gebeurde echter. Softwareontwikkelaars werden aangeworven, productdesigners onder de arm genomen, en Smeyers, met al de ervaring die hij bij grote Amerikaanse bedrijven had opgedaan, sprong aan boord om de marketing in goede banen te leiden. Met een grote groep Limburgers aan boord kwam al snel de vraag naar een lokaal kantoor om te werken, en dus opereert Arkite nu in de praktijk vanuit de C-Mine Crib in Genk.”

En toen werd HIM realiteit. Wat? De Human Interface Mate. En daarvoor haalde Arkite de mosterd bij de game industrie, en dan meer bepaald Microsofts Xbox. “Ken je die Kinect, een camera die je bewegingen nauwkeurig traceert en dan punten geeft, bijvoorbeeld voor een dansspelletje? Dat is de technologie die we gebruiken , maar dan in de industrie zonder persoonsherkenning. We laten de 3D-sensor nauwkeurig begin en eindpositie volgen, en die geeft een alarm als er een fout gebeurt of iets wordt vergeten. Ons gepatenteerd product is uniek in zijn 3D-benadering omdat we zeer robuust kunnen werken in sectoren waar men als doelstelling één fout op 1000 of lager vereist. Er zijn al vormen van controle met handschoenen met sensors, of polsbandjes, maar met een time of flight camera wordt op dit vlak nog niet gewerkt.”

Twee jaar geleden werd een eerste versie van HIM al onder de radar gereleased, dat leverde Arkite een tiental klanten op die de ontwikkelaars een schat aan informatie en feedback bezorgden. “Het product is daardoor nog flink geëvolueerd en verbetert”, zegt Smeyers. “Zodat we in mei van dit jaar officieel konden lanceren. Vroege gebruikers als Reynaers Aluminium, Rogers Corporation en Tower Automative getuigden toen ook over hun ervaring.”

Nu is het dus zaak de markt te vinden, die er voor HIM moet zijn. “We verkopen ons product tegen een vaste prijs, met daarbij ook een licentiekost voor software-updates en support”, legt de CEO uit. “We mikken naast België in eerst instantie op Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië; de belangrijkste productielanden rondom. Ons salesteam benadert bedrijven rechtstreeks, en daarnaast focussen we ook op nichemarkten voor wie een foutloze productie onontbeerlijk is. Ik denk dan aan de automobielindustrie, pharma, geneeskunde, en zo meer. Daarnaast hebben we ook een vijftal specifieke toepassingen van HIM bedacht, die we apart in de markt zetten middels een eigen demo, zoals bijvoorbeeld één voor plooibanken. We merken dat dit soort benadering gemakkelijker voor een gesprek met een bedrijf zorgt, en zo meer kans op verkoop biedt.”

De aandeelhouders van Arkite investeerden bij de omvorming van het bedrijf samen een miljoen euro. “Dat moet zeker volstaan tot eind dit jaar”, schat Smeyers in. “Tegen dan, ten laatste begin 2017, willen we een nieuwe kapitaalronde kunnen houden. Het zal dan om een hoger bedrag moeten gaan, want we willen stevig kunnen inzetten op groei in het buitenland, wat een vergroting van onze salesmensen eist. We hebben al eerste gesprekken gehad met Venture Capitalists, maar het is nog vroeg.”

Arkite NV

Maatschappelijke zetel: Hemiksem

Aantal vennoten: 5

Op zoek naar bijkomend kapitaal? Ja, eerste gesprekken met venture capitalists zijn lopend

Website:www.arkite.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content