Startups.be lanceert Europees startersnetwerk
Met de lancering van het European Startup network wil Startups.be samen met zusterorganisaties nauwer samenwerken, kennis en contacten delen voor de Europese start-up scene.
Het European Startup Network of ESN wil onder meer Europese starters die naar buitenlandse markten kijken ondersteunen. “Wij hebben zelf veel go-to-market-activiteiten in België, maar we kennen natuurlijk het landschap in Berlijn of Helsinki niet zo goed als de lokale organisaties daar. Daarom kunnen we zo’n dingen beter samen realiseren”, legt Karen Boers, ceo van Startups.be en medeoprichter van ESN uit.
Het Europees netwerk wordt geleid door Boers samen met de Duitse Lisa Schreier. Vandaag bestaat de vereniging uit zestien start-up verenigingen die in hun land een aanspreekpunt zijn voor jonge bedrijven. De organisatie wordt mee ondersteund door MyMicroInvest en Deutsche Messe, de organisatie achter onder meer CeBit.
ESN heeft drie focuspunten: Wetenschappelijk onderzoek over het Europese start-up ecosysteem, internationalisering en internationale go-to-market plannen ondersteunen en tot slot de nationale start-up ecosystemen versterken.
“Dat wetenschappelijk luik slaat onder meer op de data die we hebben over het Belgische landschap over hun land. Maar je moet dat kunnen benchmarken met andere landen en steden om er meer over te leren”, zegt Boers aan Data News.
‘How to do business in…’
Een van de pistes is ook expertise opbouwen per markt. “We zijn nu bezig met een gids ‘how to do business in Belgium’, omdat de dingen in elke markt net ietsje anders zijn. Maar dat geldt ook voor Belgische bedrijven die naar Londen of Berlijn kijken.”
De internationalisering slaat vooral op toegang en contacten in andere markten. “Als we op missie gaan in het buitenland dan geraak je veel makkelijker ergens binnen met een lokale gids. Een Duitse start-uporganisatie kan je binnenloodsen bij BMW of Mercedes, wij kunnen dat bij een Telenet of Proximus. Maar zoiets vanuit je eigen land opzetten kan maanden duren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier