Student lanceert ProchainBus in heel Wallonië
ProchainBus is een app die gebruikers helpt om de bus niet te missen. Afhankelijk van waar je bent zegt de applicatie waar de dichtstbijzijnde bushalte is, en hoeveel de tijd je nog hebt om je glas leeg te drinken…
ProchainBus is een app die gebruikers helpt om de bus niet te missen.
Afhankelijk van waar je bent zegt de applicatie waar de dichtstbijzijnde bushalte is, en hoeveel de tijd je nog hebt om je glas leeg te drinken…
De toepassing werd gebouwd door de 23-jarige student Thomas Hermine.
Wie ben je en wat doe je?
Thomas Hermine: “Mijn naam is Thomas Hermine (23). Ik ben afkomstig uit Luik, maar woon in Brussel. Ik studeer bedrijfscommunicatie aan de ULB, en wacht op mijn resultaten om naar het 3e masterjaar te kunnen gaan.”
Waaraan heb je al die peraandacht én een reportage in het nieuws van de RTBF te danken?
Hermine: “Ik heb de mobiele applicatie ProchainBus gebouwd voor iOS en voor Android, waarmee je kan zien hoeveel tijd je nog rest als je je bus niet wil missen.”
“Afhankelijk van waar je bent zegt de applicatie waar de dichtstbijzijnde bushalte is, en hoeveel de tijd je nog hebt om je glas leeg te drinken… We lanceren deze week trouwens een versie voor heel Wallonië, in samenwerking met de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC.”
“De iPhone-versie werd verbeterd op het vlak van ergonomie, en beantwoordt nu aan de strengste iOS7-normen.”
Waar heb je leren ontwikkelen voor iOS?
Hermine: “Door zelfstudie, ik ben geen informaticus. Ik gebruik het framework Cordovo waarin ik kan ontwikkelen voor iOS op basis van HTML of Javascript. Het volstaat om een beetje af te weten van programmeren voor het web.”
Heb je je alleen in dit avontuur gestort?
Hermine: “Zodra de app wat succes begon te krijgen, heb ik een klein team rond me verzameld, allemaal vrijwilligers. Mathieu Delvaux (19) is onze ‘visual manager’ en is verantwoordelijk voor alle grafische aspecten. Michaël Tombal (22) is de enige niet-student (hij is software engineer bij EVS) en zorgt voor de ontwikkelingen voor Android.”
“En Margaux (23), mijn vriendin, is onze ‘user angel’, ze zorgt voor de relaties met de gebruikers. We zijn allemaal gek en gemotiveerd genoeg om onze avonden en weekends in dit project te steken.”
Enkele cijfers?
Hermine: “We zitten al over de 30.000 downloads. Elke dag gebruiken meer dan 2.000 mensen de app, en we beantwoorden 2 miljoen vragen naar uurregelingen per maand. Opgelet: deze cijfers gaan nog stijgen nu we uitbreiden naar heel Wallonië. Momenteel zijn we vooral bekend in de regio Luik.”
Heb je al veel geïnvesteerd in het project?
Hermine: “Amper een paar honderd euro, namelijk voor de iOS-licentie. Maar wel heel wat werkuren…”
En brengt de app al op?
Hermine: “Momenteel tussen de 100 en 150 euro per maand via Google ads. Dit geld wordt automatisch opnieuw geïnvesteerd in infrastructuur en promotie.”
Hoe komt het dat je een doorbraak bereikt hebt in dit segment van praktische info over het openbaar vervoer? Er bestaan toch al heel wat gelijkaardige dingen…
Hermine: “Misschien wel, maar toch niets dat echt ontworpen is voor smartphones. In feite is het voor een transportbedrijf erg ingewikkeld om een mobiele applicatie te maken. Hun taak is eerder om de bussen, treinen of metrostellen te laten rijden. De applicatie Railtime van de NMBS werd bijvoorbeeld ontwikkeld door een agentschap.”
Na je lancering als freelancer heb je een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de TEC. Wat houdt deze overeenkomst in?
Hermine: “We blijven onafhankelijk, er is geen sprake van een financiële deal, we wilden de app niet verkopen. De TEC bezorgt ons gewoon de reistijden die gratis geüpdatet worden. Dat bespaart ons veel tijd en energie.”
Met de app kan je nog niet in real time zien wanneer de bus eraan komt…
Hermine: “Momenteel gaat dit nog niet, maar de TEC is zijn bussen volop aan het uitrusten met sensors die dat mogelijk moeten maken.”
Een van de interessante vondsten van de app is SmartColor. Kun je ons daar wat meer over vertellen?
Hermine: “Rekening houdend met je geolocatie en de loopafstand naar de dichtstbijzijnde bushalte, kleurt de schermachtergrond van je smartphone groen, oranje of rood, afhankelijk van de tijd die je nog hebt om je bus te halen. En als je naar de halte rent, kan de kleur veranderen van rood naar groen.”
Heb je nog andere vervoersmaatschappijen op het oog?
Hermine: “Laten we eerst eens proberen om heel Wallonië te bestrijken, even te rusten en dan zien we wel weer verder. Ik had zo’n groot succes niet verwacht…”
Je steekt je bewondering voor Steve Jobs niet onder stoelen of banken, je hebt zelfs een poster van hem op je kamer hangen. Heb je de film gezien?
Hermine: “Nee, jammer genoeg nog niet. Maar ik heb zijn biografie wel in één ruk uitgelezen en ik kan het boek van Ken Segall warm aanbevelen: “Insanely simple: the obsession that drives Apple’s Success”. Volgens mij het beste boek over marketing dat er is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier