TechTour zet veelbelovende Belgische technologiebedrijven in de spotlights

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Drie jaar na de laatste doortocht passeert de TechTour-karavaan nog eens in ons land. Een dertigtal Belgische technologiebedrijven op zoek naar kapitaal krijgt de kans om zich voor te stellen aan een select gezelschap van nationale en internationale durfkapitalisten.

The European TechTour Association, een Zwitserse organisatie die een antwoord tracht te formuleren op de groeiende interesse in technologische bedrijven in Europa, brengt starters en groeibedrijven in contact met investeerders en durfkapitalisten. Bedoeling is de naambekendheid van de ‘uitverkorenen’ in de vc-community te vergroten, waardoor de kans om geld op te halen toeneemt.

Een jury met het kruim van de lokale vc’s selecteerde twaalf Belgische groeibedrijven (Avantida, NG Data, Zappware, CM Telecom, Flow, Restore, …) en een twintigtal jonge starters (neoScores, Seaters, DiscoverEdge, Ugentec, BeatSwitch, Moovly, …) voor de ‘Benelux TechTour’, die deze week halt houdt in Brussel, Antwerpen en in Rotterdam.

Bij de groeibedrijven werd er vooral gekeken naar het aantal klanten, omzet/winst en de uitbouw op internationaal niveau, terwijl het bij de jonge starters vooral draait om het potentieel van de technologie op de langere termijn. Het valt op dat er namen tussen zitten die wat ‘onder de radar’ gevlogen hebben, en die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Dat is ook helemaal de bedoeling.

Het voordeel van de TechTour-formule is dat de ‘uitverkorenen’ in één keer voor een groot aantal durfkapitalisten kunnen pitchen, en dat ze die mensen op een aangename en informele manier leren kennen tijdens de driedaagse. De geselecteerden winnen ook aan geloofwaardigheid, wat hen in een later stadium nog van pas kan komen wanneer ze een kapitaalronde moeten onderhandelen.

“Het valt op dat er heel wat nieuwe namen bij zitten”, vertelt co-president van de Benelux TechTour en ICT Personality of the Year Jurgen Ingels (Smartfin Capital, ex-Clear2Pay). “Drie jaar geleden hebben we deze tour ook al eens georganiseerd, en nu zijn het toch echt wel andere namen die op de voorgrond treden. Dat betekent dat er in die tijdspanne toch weer een aantal bedrijven doorgebroken zijn.”

Maar als je kijkt naar de lijst met 50 grootste Europese tech-bedrijven die ooit aan TechTour hebben meegedaan (en die nog onafhankelijk zijn), dan zit er geen enkele Belg tussen. “Klopt, en daar is een reden voor”, knikt Ingels. “Tien jaar geleden was het nog heel moeilijk om een bedrijf op te starten in ons land, zowel wat financiering als wat ondersteuning betreft.”

“Gelukkig hebben we de voorbije jaren een grote inhaalbeweging gemaakt. Er is nu Startups.be, en ook de overheid neemt initiatieven om investeringen aantrekkelijker te maken. Er is een echte start-up scène ontstaan in België, wat op zich zeer goed is. Het probleem situeert zich nu vooral na de opstartfase.”

Ingels: “Bedrijven die een omzet van enkele miljoenen draaien moeten de stap naar Europa kunnen zetten. Maar wil je dat doen, dan heb je toch 10 tot 20 miljoen euro nodig. Die som vinden in België is erg moeilijk. De mogelijkheden om een dergelijke expansie te financieren zijn veel kleiner dan in onze buurlanden. Waardoor het moeilijk tot onmogelijk is om je bedrijf zelfstandig internationaal te laten gaan. Het is makkelijker om op een bepaald moment gewoon te verkopen.”

“Vlaanderen levert prachtige bedrijven af. We zijn bijna een toeleverancier geworden voor een aantal grote Amerikaanse spelers, en dat is jammer”, vindt Ingels. “We zouden zelf in staat moeten zijn om onze bedrijven verder te doen groeien. In Nederland is dat al iets gemakkelijker. Daar zijn er meer Amerikaanse en Britse fondsen actief.”

Clusters

Volgens Ingels bestaat een deel van de oplossing er in om meer in clusters te gaan denken. “We doen dat al, denk maar aan de biotech-scène, maar we zouden het nog veel nadrukkelijker moeten doen in enkele andere sectoren waar we goed in zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan fintech, aan health en aan logistiek. Als je als overheid fiscale stimuli koppelt aan een sterke cluster, dan ga je bedrijven én investeerders aantrekken.”

Ingels en partner in crime Wim De Waele (ex-iMinds) gaan vanaf september alvast zo’n cluster voor fintech-bedrijven uitbouwen in ons land. “Er is heel wat talent aanwezig bij bedrijven als Vasco en Ogone, en tal van grote financiële bedrijven hebben hun hoofdkwartier in ons land (Swift, MasterCard, …)”, klinkt het nog.

Last but not least zijn er heel wat interessante Belgische starters actief in fintech. Het komt er op aan die zaken aan elkaar te linken in een ecosysteem, en de cluster vervolgens internationaal op de kaart te zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content