UberizeME: koken voor Menu Next Door, is dat winstgevend?
Ik heb dertig porties Parmentier-gehakt en tiramisu verkocht tijdens een eerste sessie voor Menu Next Door. Hoeveel brengt dat nu echt op?
Elke chef verdient 100 tot 350 euro voor elke avond dat hij kookt voor Menu Next Door, een start-up die een platform heeft ontwikkeld waarop hobbykoks maaltijden kunnen aanbieden voor mensen uit de buurt.
Met deze bewering tracht Menu Next Door op haar webpagina internetgebruikers aan te zetten om hun schort voor te binden. Maar hoe zit het nu echt?
Bij de eerste maaltijd die ik op het platform Menu Next Door aanbood, slaagde ik erin 30 menu’s te verkopen aan 10 euro per stuk. Dat is een ‘omzet’ van 300 euro.
Daar moet je uiteraard de kosten van aftrekken: ik gebruikte ongeveer 87 euro aan ingrediënten. Voor Parmentier-gehakt en tiramisu zijn de ingrediënten behoorlijk goedkoop. We moeten ook nog de verpakkingskosten aftrekken, dat wil zeggen de verpakkingen die ik heb gekocht om de gerechten te vervoeren: 15,13 euro.
In totaal betekent dat dus een winst van 197,87 euro. Het energieverbruik (gas en elektriciteit) tellen we natuurlijk niet mee, maar het bedrag geeft een goed idee en bevestigt min of meer de bewering van de jonge start-up.
Maar is deze bezigheid, naast het plezier van het koken wanneer dat je passie is, ook echt ‘winstgevend’? Dan moeten we kijken naar het inkomen per uur. Dit is de tijd die ik heb besteed aan de voorbereidingen voor dit menu:
- 1 uur voor de aankoop van de ingrediënten voor een testmenu
- 4.30 uur voor de bereiding van het testmenu en het maken van de presentatiefoto’s
- 1.30 voor de verschillende momenten die ik heb besteed aan de promotie (mailings, activering via Facebook …)
- 10 uur de dag zelf voor de aankoop van de ingrediënten, de bereiding en het onthaal van de klanten
In totaal heb ik 17 uur besteed aan het menu. Dat is een winst van 11,6 euro bruto per uur. Ik ben uiteraard geen expert in de keuken en zelfs geen hobbykok. Het culinaire is mijn specialiteit niet, waardoor sommige etappes me meer tijd kosten dan een chef, zelfs een amateur, die ze echt onder de knie heeft.
Het inkomen per uur is alvast niet enorm. Vele berekenen echter vooral de gemaakte winst die hen helpt om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral de hobbykoks …
En wat lijkt u het belangrijkst: het inkomen per uur of het totale bedrag van de winst die je maakt?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier