USG Innotiv komt met LinkedIn voor it’ers
USG Innotiv lanceert een internetplatform waarop it’ers hun technische competenties kunnen beheren en inschatten. “Met Skillr kan je dieper en gedetailleerder gaan dan met LinkedIn”, beweert algemeen directeur Saskia Kinds.
USG Innotiv lanceert een internetplatform waarop it’ers hun technische competenties kunnen beheren en inschatten. “Met Skillr kan je dieper en gedetailleerder gaan dan met LinkedIn”, beweert algemeen directeur Saskia Kinds.
Eind deze maand gaat de betaversie van Skillr online, begin volgende jaar moet de volledige roll out volgen. “In eerste instantie willen we een 1.000-tal it’ers aantrekken om de tool te testen”, legt brand manager Luc Van Praet uit. “Ze hebben we toch al een kritische massa voor het platform echt live gaat.”
Skillr heeft de ambitie een online platform te worden waarop it’ers hun technische competenties kunnen beheren en inschalen. “Geïnteresseerden kunnen zichzelf capaciteiten toekennen in vijf grote categorieën: development, testing, projectmanagement, infrastructuur en analyse”, klinkt het, “en binnen die rubrieken kan je nog eens expertises toevoegen over vier verschillende niveaus.”
Bedoeling is ook dat gebruikers zich per competentie een score geven van 1 tot 10. Het eindresultaat is een soort van spider graph die je kan delen op je LinkedIn-pagina of meegeven op je cv.
It’ers kunnen hun expertises laten evalueren door derden, of kunnen een aanbevelingen vragen aan collega’s. Voorts wil Skillr ook een benchmarkingtool zijn waarop gebruikers zich kunnen vergelijken met anderen, en achterhalen in welke niches ze moeten bijscholen.
Volgens Saskia Kinds van USG Innotiv kan je met Skillr veel dieper en gedetailleerder gaan dan met LinkedIn. “Toegegeven, LinkedIn focust nu ook op het toevoegen van competenties, maar daar gaat het toch over heel generieke dingen zoals soft skills of leiderschap. Dat doen wij bewust niet. Wel is het de bedoeling dat je straks je aangepaste Skillr-profiel kan terugplaatsen op het ‘bekende’ professionele sociale netwerk.”
De motivatie om met Skillr te starten is tweeledig. “Het is erg moeilijk om tot in de details te omschrijven wat iemand kan of moet kunnen in it”, gaat Kinds verder. “We krijgen soms cv’s binnen van tien bladzijden, terwijl je op Skillr met één oogopslag al heel wat kan zien.”
“Anderzijds groeit de overtuiging dat we niet langer het schaap met de vijf poten moeten gaan zoeken, maar dat we steeds vaker teams moeten vormen die een aaneenschakeling zijn van diverse competenties. Dat is gemakkelijk gezegd maar moeilijk om in de praktijk te brengen. Dan kan een platform zoals Skillr prima van pas komen.”
Bedrijven
In een tweede fase, na de grootscheepse lancering in januari, zal Skillr ook aangeboden worden aan bedrijven. “Zo kunnen zij in een gesloten omgeving hun it-populatie gaan benchmarken”, klinkt het nog. “Opgepast: onze tool moet zo neutraal en zo objectief mogelijk zijn. We zetten het ook in de markt als Skillr, en niet als de USG Innotiv Competentiematrix. We richten ons tot alle it’ers, en willen vermijden dat men het idee krijgt dat het een commerciële partij is die er achter zit.”
Kinds: “Er is wel de mogelijkheid om aan te vinken of je eventueel door ons gecontacteerd wil worden, maar voor de rest laten we het platform voor wat het is. Dringen we ons op, dan maakt Skillr immers geen kans.”
Als dit project lukt, is het de bedoeling om het netwerk open te trekken naar de financiële sector en naar HR. “Het technische plateau staat sowieso op punt, het enige wat dan nog moet gebeuren is het competentiewoordenboek uitbreiden”, besluit Van Praet.
“Uiteraard speelt er altijd een subjectieve factor, want uiteindelijk dichten de gebruikers zichzelf capaciteiten toe, zoals dat gebeurt op een cv. Sommigen overschatten, anderen onderschatten zichzelf, dat zal je altijd zien. Op termijn kunnen we misschien competentie-interview toevoegen, of kleine tests. Zullen we eerst maar de lancering afwachten?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier