Van 0 tot 2,5 miljoen dollar in 24 uur
Ouya haalde al meer dan 3 miljoen dollar op.
De open source spelletjesconsole Ouya haalde al meer dan 3 miljoen dollar op, waarvan meer dan 2,5 miljoen in de eerste 24 uur, zo meldt de Kickstarter-site.
Het Kickstarter-project omschrijft zichzelf als ‘s werelds grootste platform voor creatieve projecten door middel van crowdsourcing (het rechtstreeks ophalen van geld bij het grote publiek) en het lijkt zijn efficiëntie wel hard te maken. Het Ouya-project, dat de ontwikkeling van een open source Android-gesteunde spelconsole beoogt, haalde in minder dan 24 uur al 2,5 miljoen dollar op en staat momenteel op 3,8 miljoen dollar, toegezegd door haast 30.000 geldschieters.
En op dat ogenblik (toen we de Kickstarter-pagina van Ouya bezochten) kon nog 27 dagen, tot 9 augustus, worden ingelegd (à minimum 1 dollar per toezegging). Het eerste miljoen werd zelfs op amper 8 uur en 22 minuten rondgemaakt. Opmerkelijke cijfers, zeker als wordt bedacht dat het project slechts 950.000 dollar zocht.
Het Ouya-project lijkt dan ook groot enthousiasme los te weken, ook al komt de spelletjesconsole op zijn vroegst pas in maart 2013 op de markt, voor een aangekondigde prijs van 99 dollar. Blijkbaar appelleert Ouya zowel aan ontwikkelaars als de mogelijke spelers. De eerste groep kan beschikken over een gratis ontwikkelingskit, in tegenstelling tot prijzige ontwikkelingsomgevingen van de gevestigde spelconsoles. De spelletjes kunnen ook worden uitgebracht zonder betaling van licenties of publicatiekosten, wat het project ook aantrekkelijk maakt voor amateurs. Dit klinkt haast als een terugkeer naar de gouden tijden van de 8-bit huiscomputers, waar heel wat computerenthousiasten hun eigen spelgenot programmeerden. De technische specificaties van de Ouya (Nvidia Tegra 3 processor, 1GB Ram, 8GB flash geheugen) doet in verhouding evenzeer denken aan die pionierstijden (wat allicht een beperking kan zijn voor meer commerciële spelletjesprojecten).
Wel moeten de ontwikkelaars in hun spel een vorm van ‘gratis spelen’ voorzien, wat dan weer de spelers aanspreekt. Of die evenzeer als vroeger bereid zullen zijn die spelletjes te spelen op hun televisie, zoals voorzien, is natuurlijk nog de vraag.
In ieder geval is het Ouy- project een bijkomend voorbeeld van hoe Kickstarter in brede kringen geld kan vinden voor leuke projecten. Andere voorbeelden zijn de Pebble e-paper polshorloge en de draagbare scandoos voor iPhone en andere smartphones.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier