Vijf dingen die je moet weten over co-founders

Leo Exter van Westartup legt uit waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een mede-oprichter voor je bedrijf.

Een bedrijf opstarten is een eenzame job. Je moet zo goed als alle werk zelf doen – van het ontwerpen van je product tot het ophalen van de visitekaartjes bij de drukker.

Alle grote en minder grote beslissingen worden door jou genomen, van de kleur van je logo tot de kleur van de mappen voor je documenten. Je steekt waanzinnig veel uren in je project, en hoewel er aan advies geen gebrek is, staat niemand te springen om een deel van de last van je schouders te nemen.

Seriously, een bedrijf opstarten is écht geen sinecure. Daarom kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar één of meerdere co-founders voor je van start gaat.

Ik heb daar zelf wel wat ervaring mee. Mijn bedrijf Westartup begon met twee medeoprichters (hoewel ik intussen alleen overblijf) – en mijn project HealthStartup is een samenwerking tussen drie partners.

Zelf ben ik partner in een modemerk. Ik heb gewerkt voor een succesvol PR-bureau dat werd opgestart door drie mensen – en ik heb tientallen ‘oprichtersteams’ van start-ups aan het werk gezien en begeleid.

Dit is wat ik heb geleerd over het zoeken naar en werken met medeoprichters.

1) Wat voor soort co-founder moet je zoeken?

Ten eerste, en dat ligt het meest voor de hand, heb je iemand nodig die je op professioneel vlak aanvult. Ben je een ontwikkelaar, zoek dan iemand met een businessdevelopment/sales-achtergrond. Heb je meer aanleg voor marketing, zoals ondergetekende, dan heb je een technologie-expert nodig.

Waarom is dat zo? Omdat je vanuit elk beroep met een ander perspectief kan kijken, met een frisse invalshoek, en omdat elke stiel zijn zwakke plekken heeft. Die zwakke plekken kunnen dodelijk zijn voor een bedrijf.

Een financiële expert heb je niet nodig als medeoprichter, noch een advocaat (tenzij je bedrijf zich vooral bezighoudt met financiële of juridische zaken natuurlijk). Je hoeft niet van meet af aan al die kennis in huis te hebben – die dingen, of die mensen, kan je in een later stadium nog binnenhalen.

En misschien wat minder voor de hand liggend: je hebt iemand nodig die je op persoonlijk vlak aanvult. Als je eerder creatief en chaotisch bent, ga dan op zoek naar iemand die methodisch en zorgvuldig te werk gaat. Ben je introvert, zoek dan iemand die extravert en uitbundig is.

2) Hoe vind je zo iemand?

Even tussendoor, over wat het opstarten van een bedrijf met vrienden betreft: don ‘t do it.

Of doe het in ieder geval niet om de verkeerde redenen (bijvoorbeeld omdat één van je vrienden toevallig de eerste persoon is met wie je over je project praat).

Toegegeven, soms werkt het hoor, maar nog vaker mislukt het. Wanneer je een bedrijf opricht is je co-founder de persoon die samen met jou de dingen in kannen en kruiken moet krijgen.

Als een vriend afhaakt op de avond dat je aan het plannen bent, dan is dat geen ramp. Maar als hij zijn deel van het project niet op tijd aflevert, of wanneer hij zijn beloftes niet nakomt, dan is dat iets helemaal anders. Een gewaarschuwd man…

Een medeoprichter vinden is moeilijk (vooral met het bovenstaande punt, complementariteit, in het achterhoofd). Er bestaat geen wondermiddel – maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen.

1. Zoek een ondernemersvriendelijke coworkingspace – er is er ten minste één in vrijwel elke grote stad in België. BetaGroup Coworking in Brussel, Coworkig Namur in Namen, Bar d’Office in Hasselt, Leuven en nog veel meer steden in heel Vlaanderen, Co-Nexion in Bergen enBurooz en Acospace in Antwerpen, La Forge in Luik.

2.Neem deel aan ondernemerschapgerelateerde basisevenementenBetaGroup natuurlijk, Bizcamp, Startup Weekends (er komen er binnenkort andere), edities van Café Numérique, en nog veel meer – er staan er alvast al heel wat opgelijst op de agenda van BetaGroup.

3. Schrijf je in op een van de ‘co-founder dating’-websites. De dichtst bijzijnde is hier in België (http://westartup.eu) met 130 projecten die op zoek zijn naar medeoprichters. Als je elders op zoek bent naar een co-founder opportuniteit, kijk dan eens in Finland of, waarom ook niet, in de VS.

3) Hoe moet je kiezen?

Attitude is everything. Een medeoprichter met de juiste houding zal snel alles oppikken wat hij moeten weten en kunnen – en daar draait het ondernemerschap ten slotte toch om. Een medeoprichter met de juiste kennis maar met een verkeerde houding, zal je de dieperik in trekken.

Een persoonlijke tip? Stel je kandidaat voor om drie maanden samen te werken, met niets op papier en zonder wederzijdse verplichtingen als de dingen niet zouden lopen zoals het moet. Als je na drie maanden ziet dat de kandidaat consequent presteert, en je niet één keer in de verleiding bent gekomen om hem een mep te verkopen… dan heb je een winnaar!

En vraag je medeoprichter tijdens de ‘proefperiode’ om eens iets uit te doen (uiteraard iets dat gedaan moet worden voor het project) waar hij geen ervaring mee heeft, iets waar hij moeite mee heeft, iets dat buiten zijn vakgebied ligt.

In een start-up moet iedereen voor verschillende dingen kunnen worden ingeschakeld. Als je co-founder niet bereid is om zijn comfortzone te verlaten, dan is er sowieso al iets mis met zijn houding.

4) Hoe kun je iemand overtuigen?

Je medeoprichter is eigenlijk je eerste investeerder. Je moet hem afbrengen van de zekerheid van een vaste job, hij moet gedurende een zekere periode een ongelooflijke berg werk verzetten voor bijna geen geld, en bovendien moet hij nog eens met jou optrekken ook. Dus je moet je je zaakje echt gaan pitchen.

Verwacht niet dat iedereen meteen overenthousiast gaat zijn om dat jij dat bent. Dus ja, show him the money! Toon de spannende toekomst die jullie te wachten staat. Laat zien dat je het bedrijf écht op poten kan zetten. Licht je plan toe, en vooral: bewijs dat je er zelf in gelooft, en dat je er al veel tijd en geld in gestoken hebt.

5) Hoe moet je geld en je vermogen met iemand delen?

Dit is de meest gestelde vraag die ik hoor over medeoprichters, en ironisch genoeg de minst belangrijke. Als je hebt iemand gevonden met wie je efficiënt kan werken, kan deze vraag gaandeweg opgelost worden.

Dus maak je hier niet te veel zorgen over totdat je een medeoprichter hebt gevonden en enkele maanden met hem hebt samengewerkt.

Als je de relatie na die eerste maanden voortzet, dan kun je eens open en eerlijk praten over geld – en als je dat niet kunt, is het geen goede medeoprichter.

Ik weet dat dit antwoord niet veel hulp biedt en aan de korte kant is, maar je zal zien dat er iets van aan is wanneer je op dit punt aanbelandt.

Waarom zit je nog steeds te lezen? Hup naar buiten, en zoek je perfecte medeoprichter!

Over welk start-up gerelateerd onderwerp wil u Leo Exter volgende keer bezig horen? Laat het ons weten!

Leo Exter is de man achter Westartup, een netwerk van meer dan 2.000 ondernemers, mentors en investeerders. Hij is ook partner bij HealthStartup, een Europese community van technologiebedrijfjes actief in de healthsector, en coach bij de Boostcamp-accelerator van het MIC Brussels. In zijn vrije uurtjes houdt hij zich bezig met het organiseren van het Startup Weekend in ons land, Bizcamp Belgium en BetaInvest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content