Belg kijkt 34 keer per dag naar smartphone

© iStock
Pieterjan Van Leemputten

We kijken vaak naar onze smartphone en hoewel de groei stabiliseert, zal bijna één op drie zijn toestel volgend jaar vervangen. Tegelijk kopen we die toestellen nog vooral in een fysieke winkel.

Dat zijn enkele van de bevindingen uit het onderzoek ‘State of the smart’ van Deloitte bij 2002 Belgen. Studenten geven zelfs aan gemiddeld 70 keer per dag naar hun toestel te kijken. Eén op vier zegt dat ook ‘s nachts te doen. Vooral social media trekt hier de aandacht.

De rondvraag leert ons dat de smartphone vandaag een penetratie heeft van 81 procent versus gewone gsm’s en feature phones. Deloitte merkt op dat de penetratie zelf stabiliseert. Maar de verkoop valt niet stil. Zo geeft 27 procent aan volgend jaar een nieuwe telefoon te willen kopen. De voornaamste reden om dat te doen is een slechte werking of een kapot scherp. Pas nadien wordt een trage reactietijd aangegeven.

Er is volgens Deloitte ook sprake van merkentrouw want de helft van de smartphone-eigenaars zegt hetzelfde merk te hebben als hun vorig toestel. Toch zegt 72 procent dat een nieuw model geen reden is om van telefoon te veranderen.

Online of offline kopen?

Een opvallend cijfer uit de rondvraag is het aankoopgedrag. Slechts 19 procent zegt zijn of haar telefoon online te kopen. 67 procent koopt het toestel in een fysieke winkelvestiging, onder meer omdat ze daar verschillende toestellen kunnen zien en testen. 14 procent krijgt zijn toestel van familie, vrienden, via leasing of het werk.

Als we in een fysieke winkel kopen, dan is dat hoofdzakelijk (33 procent) in een elektronicazaak of telefoonwinkel (26 procent). De winkel van een mobiele operator komt met 23 procent op de derde plaats en boet volgens Deloitte in aan populariteit. Toch bezocht ongeveer de helft van de respondenten een winkel van hun operator omdat ze met vragen of problemen zaten.

Nadien

Slechts een minderheid van de telefoons gaat rechtstreeks naar de afvalberg of het recyclagepark. 43 procent houdt zijn oud toestel als reserve. 19 procent geeft hem weg aan vrienden of familie, 11 procent verkoopt of ruilt het toestel. De resterende 27 van de toestellen wordt weggeworpen, gerecycleerd, gestolen of raakt verloren.

Tot slot leren we uit de rondvraag dat 33 procent van de smartphonebezitters een toestel met vingerafdrukscanner heeft. 67 procent van hen, of 22 procent van de totale smartphonepopulatie, gebruikt die ook effectief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content