Belgacom: 4G in Brussel nu mogelijk

De Brusselse regering is niet van plan om de stralingslimiet van 3 volt per meter op te heffen. Er komen wel meer antennes. Belgacom reageert positief, maar niet enthousiast.

De Brusselse regering is niet van plan om de stralingslimiet van 3 volt per meter op te heffen. Er komen wel meer antennes. Belgacom reageert positief, maar niet enthousiast.

De Brussels regering gaat de stralingsnorm voortaan afzonderlijk per technologie meten, maar wel voor alle operatoren samen. Dat betekent dat zij meer moeten samenwerken. Daarnaast ongeveer 200 sites voor antennes, op openbare gebouwen, bij. Dat moet compenseren voor de lage straling die de antennes mogen uitzenden. In totaal zouden er zo’n 350 antennes nodig zijn.

Belgacom reageert matig positief op het nieuws. “Het is een goede tussenstap en hiermee gaan we 4G kunnen uitrollen”, zegt woordvoerster Frédérique Verbiest.

Al zal het nog zeker tot 2014 duren voor we in Brussel kunnen genieten van supersnel mobiel internet. De nieuwe aanpak van de Brusselse regering moet nog verder uitgewerkt worden. Bovendien duurt het nog verschillende maanden voor de masten er staan en operationeel zijn.

Bovendien is het probleem volgens Belgacom niet definitief opgelost. “Dit is een eerste goede stap, maar het is geen langetermijnsoplossing”, aldus Verbiest.

Vandaag biedt Belgacom als enige operator 4G aan in 130 steden in ons land. Mobistar wil naar eigen zeggen tegen 2015 het beste 4G-netwerk van het land kunnen aanbieden, maar heeft, net zoals Base, vandaag nog niets gelanceerd. B.Lite wist vorige maand nog te zeggen dat het dit najaar 4G (enkel) in Brussel wil aanbieden. Maar wel de TD-LTE variant waarvoor momenteel geen smartphones beschikbaar zijn in ons land.

Brussels Minister van Leefmilieu Evelyne Huyttebroeck benadrukt dat scholen, creches en ziekenhuizen worden uitgesloten als plaatsen voor de bijkomende zendmasten. Tegelijk moeten experts elk jaar een rapport maken over de technologische- en gezondheidsaspecten van mobiel internet.

Update:

Ook Base reageert op de beslissing van de Brusselse Regering. De operator is blij dat er politieke wil is om tot een oplossing te komen maar vraagt een grondige analyse die moet aantonen of dit volstaat op lange termijn. Base gaat de beslissing bekijken, maar vraagt aan de Brusselse overheid ook om experten en betrokken operatoren te betrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content