Belgacom bouwt nieuw datacenter in Brussel
Telecomreus Belgacom wil naar eigen zeggen “inspelen op de stijgende vraag van zijn klanten naar cloud- en datacenterdiensten”. Daarom komt er een nieuw datacenter in Evere, in een nieuw gebouw vlakbij het Belgacom Surfhouse. De bouw ervan start in augustus. Tegen 2013 zal het in gebruik kunnen worden genomen. Het nieuwe datacenter zal een oppervlakte hebben van 2.250 m². Zo vergroot Belgacom zijn bestaande datacenter in het Surfhouse met 15 procent. Volgens Jan Margot gaat het om een investering van “meerdere miljoenen euro’s”. Belgacom zal een deel van het datacenter gebruiken voor de it-apparatuur van zijn clouddiensten. Een ander deel wordt ingericht als high density housingomgeving voor bedrijfsklanten.
Telecomreus Belgacom wil naar eigen zeggen “inspelen op de stijgende vraag van zijn klanten naar cloud- en datacenterdiensten”. Daarom komt er een nieuw datacenter in Evere, in een nieuw gebouw vlakbij het Belgacom Surfhouse. De bouw ervan start in augustus. Tegen 2013 zal het in gebruik kunnen worden genomen.
Het nieuwe datacenter zal een oppervlakte hebben van 2.250 m². Zo vergroot Belgacom zijn bestaande datacenter in het Surfhouse met 15 procent. Volgens Jan Margot gaat het om een investering van “meerdere miljoenen euro’s”. Belgacom zal een deel van het datacenter gebruiken voor de it-apparatuur van zijn clouddiensten. Een ander deel wordt ingericht als high density housingomgeving voor bedrijfsklanten.
Net zoals de andere datacenters van Belgacom zal het nieuwe datacenter de ISO 27001 classificatie Tier-III + halen. Dat betekent dat de datacenters een bedrijfszekerheid bieden van 99,99% dankzij een volledig ontdubbelde, door dynamische noodgeneratoren ondersteunde elektriciteitsvoorziening en een koelingsysteem met capaciteitsbuffer.
Groen Belgacom spreekt zelf van een ‘groen’ datacenter. “Het high density datacenter wordt gebouwd volgens de principes van gescheiden luchtstromen, krachtige koelinstallaties en efficiënt energieverbruik en kan daardoor serverracks onderbrengen met een hoger energieverbruik”, klinkt het in een persmededeling. De koeling zal gebeuren met buitenlucht, via een gesofisticeerde lucht-lucht warmtewisselaar “Op basis van de gemiddelde weersomstandigheden in België, zal er maar in 3% van de totale tijd klassieke, mechanische koeling nodig zijn.” Daardoor denkt Belgacom 60 procent te kunnen besparen op de energiekosten die aan koeling worden gespendeerd.
De serverzalen van het nieuwe datacenter zullen in totaal een nuttig vermogen hebben van 2 Megawatt, met een gemiddelde belasting per computerrack van 5.6 KiloWatt en een piekbelasting tot 8 Kilowatt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier