‘Belgacom-CEO Didier Bellens verzweeg internetspionage een jaar lang’

© Image Globe / DIRK WAEM
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Belgacom blijkt al een jaar op de hoogte te zijn van de spionage door (vermoedelijk) de NSA. Toch koos CEO Didier Bellens er volgens CD&V voor dit niet mee te delen aan de regering. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Belgacom wist al meer dan een jaar dat er binnengedrongen werd in zijn systeem, maar gedurende een jaar weigerde Didier Bellens de regering hier van op de hoogte te brengen – pas op 19 juli jongstleden bereikte de spionagezaak een beperkt aantal ministers, na een klacht tegen onbekenden van Belgacom bij het federale parket. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van beweringen van CD&V.

Als Bellens die informatie zo lang achterhield, is dat opmerkelijk, want de overheid is de belangrijkste aandeelhouder van Belgacom.

CD&V: “Belgacom beging een grote fout” Bellens zette dan ook kwaad bloed bij de meeste regeringsleden. “Dit kan niet” en “Het is vreemd dat Bellens dit niet heeft meegedeeld”, luidden volgens Het Nieuwsblad de reacties in regeringskringen.

“Belgacom beging een grote fout”, aldus Kamerlid Roel Deseyn van CD&V. “Net als alle andere bedrijven, moet Belgacom veiligheidsincidenten melden aan de overheid én de abonnees. De overheid moet daarom nagaan of Belgacom de regels nageleefd heeft.”

Belgacom: “Geen verantwoording af te leggen aan minister”
Belgacom beweert zelf van wel: “We hebben eerst het federale parket en daarna het BIPT op de hoogte gebracht. We zijn een autonoom overheidsbedrijf en moeten dus geen verantwoording afleggen aan de minister”, aldus woordvoerder Jan Margot. “En als we onze meerderheidsaandeelhouder, de overheid, hadden ingelicht, dan hadden we ook de andere aandeelhouders op de hoogte moeten brengen. Dat was geen optie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content