Belgacom maakt geldtransfers naar Maghreb eenvoudiger
Belgacom gaat in concurrentie met Western Union en Moneygram voor geldtransfers naar Marokko.
Belgacom gaat in concurrentie met Western Union en Moneygram voor geldtransfers naar Marokko.
Internationale stortingen naar Marokkaanse gsm-gebruikers kunnen voortaan via gsm. Volgens Belgacom is het systeem praktischer en goedkoper dan de transfers via marktleider Western Union. De transacties kunnen via de website 4420.be worden ingegeven of met behulp van een sms naar de verkorte code 4420.
De eerste aanbieder van de dienst is Mobisud, de mobiele virtuele netwerk operator die in juni is overgenomen door Scarlet, het lagebudgetfiliaal van Belgacom.
De nationale operator wil de dienst ook aanbieden aan andere operatoren. Hij wordt vermarkt onder het label PingPing, dat Belgacom ook ontwikkelt voor sms-parkeren, tickets bij het openbaar vervoer en andere transactiediensten. In Marokko heet de dienst mobiCash en wordt hij aangeboden door Maroc Telecom.
Toch via banken
Hoewel de transfer op het eerste gezicht tussen twee gsm-nummers gebeurt zijn er wel degelijk banken bij betrokken. De gsm-nummers moeten namelijk aan beide kanten eerst gekoppeld worden aan een “elektronische portefeuille”, zeg maar een bankrekening.
Aan de kant van Belgacom verzorgt Tunz dat bancaire gedeelte. De firma van Jean-Guillaume Zurstrassen en Grégoire de Streel, waarin Belgacom 40 procent heeft, zorgt voor de banklicentie en andere regulatorische verplichtingen. Aan Marokkaanse kant is er een deal tussen Maroc Telecom – de partner van Belgacom in Marokko – en de groep Banque Populaire du Maroc.
Het aanmaken van de elektronische “PingPing” portefeuille kan in België via een simpele sms met “REG NL” naar het verkorte nummer 4315. Geld storten in de portefeuille kan via overschrijving of betaalkaart op de rekening van PingPing met vermelding van (momenteel alleen) een Mobisud-gsmnummer. Transfer via sms gebeurt naar 4420 met de vermelding “trans bedrag mobiel nummer van de bestemmeling pincode”.
De communicatie voor de internationale geldtransfer gebeurt via BICS, de internationale telecomoperator in handen van Belgacom. In totaal zijn er dus vijf partijen bij de transactie betrokken, die elk een deel van de commissie innen.
Prijzen
Op de persconferentie toonde Belgacom een vergelijking tussen twee – naar hun zeggen – op 16 juli op hetzelfde moment uitgevoerde geldtransfers, één via PingPing en één via Western Union. Wie 100 euro via PingPing overschreef hield daar netto 3,09 procent méér van over dan via Western Union, de kostprijs van de sms inbegrepen (de bevestigings-sms van Mobisud is gratis).
Een deel van het voordeel was te wijten aan de wisselkoers, die bij PingPing ongeveer een half procent beter was. Belgacom belooft zijn competitieve wisselkoersen, die elke dag worden aangepast, aan te houden. De commissie die PingPing aanrekent voor de mobiCash-transacties loopt overigens in absolute cijfers op met het bedrag. Voor de schijf tussen 500 euro en het maximale bedrag per transfer, 750 euro, is het 12 euro (2,4 tot 1,6 procent).
De getransfereerde bedragen zijn onmiddellijk beschikbaar bij de ontvanger. Belgacom biedt een gelijkaardige dienst ook aan met de Filippijnen.
Op de persconferentie waren onder meer CEO Didier Bellens en de Marokkaanse ambassadeur in België present. Belgacom-directeur voor strategie, Grégoire Dallemagne, noemde het potentieel van de nieuwe dienst “belangrijk” – zonder prognoses te willen geven. De doelgroep zijn de – volgens Belgacom – ongeveer 600.000 Belgische inwoners met contacten in Marokko, Algerije en Tunesië.
Welkome diversificatie
Mobisud kan de dienst best gebruiken als extra verkoopsargument. De firma was in 2007 opgezet als mvno van Proximus op basis van een overeenkomst tussen Belgacom en Maroc Telecom. In 2007 en 2008 was er telkens een negatieve cashflow van meer dan 3 miljoen euro. De omzet 2008 was 7,4 miljoen euro. Cijfers voor 2009 zijn nog niet gepubliceerd. Volgens directeur Abdellah Tabhiret van Mobisud heeft zijn bedrijf nu meer dan 30.000 gebruikers. Marktleider in deze niche is KPN-mvno Ortel Mobile met 33 miljoen omzet in 2008. De nummer 2 was Mobistar-mvno Lycamobile met 30 miljoen omzet in 2008
Maroc Telecom, dat de dienst ook aanbiedt in Tunesië en Algerië, is zelf voor 53 procent in handen van het Franse Vivendi, dat ook hoofdaandeelhouder is van de grootste concurrent van France Telecom, SFR. In Marokko heeft Maroc Telecom concurrentie van twee andere operatoren, Meditel en Wana.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier