Belgacom rust nieuwe verkavelingen uit met glasvezel
Nieuwe verkavelingen van meerdere woningen worden door Belgacom automatisch uitgerust met glasvezel in plaats van koperparen.
Nieuwe verkavelingen van meerdere woningen worden door Belgacom automatisch uitgerust met glasvezel in plaats van koperparen. “Zeker nieuwe residentiële verkavelingen proberen we meteen met glasvezel uit te rusten,” zegt Geert Standaert, Cto van Belgacom. “We proberen af te stappen van koper vanaf 20-30 woningen.”
Belgacom begon in 2003 met zijn glasvezelnetwerk en heeft vandaag een netwerk van 21.000 kilometer doorheen België. In praktijk wil dat zeggen dat vijftig procent van de woningen op minder dan vierhonderd meter van dat netwerk liggen. Maar de afstand tussen de straatcabine met snelle verbindingen en de huizen, de zogenaamde ‘last mile’ bestaat doorgaans uit een koperverbinding.
Die laatste verbinding volstond voor telefonie en later voor tv- en internetdiensten. Maar wordt naar de toekomst toe de bottleneck voor Belgacom’s vast netwerk omdat de snelheid van data over koperdraden beperkt is. Vandaag is dat 70 Mbps, dat kan nog worden opgetrokken naar 100 Mbps, maar vermoedelijk zal de vraag naar snellere verbindingen het aanbod van Belgacom hier overtreffen binnen enkele jaren.
Glasvezel heeft dat probleem niet. Volgens Belgacom kan een glasvezelverbinding tot 1 Gbps, zowel up- als download, aan. “Het is een kraan die je opendraait naargelang de noden van de klant,” zegt Standaert. In dat opzicht is zo’n aansluiting futureproof. Vandaag is 1 Gbps voor consumenten nog lang niet nodig, maar het staat buiten kijf dat de vraag naar bandbreedte in de komende decennia alleen maar toeneemt naarmate we meer toestellen krijgen die data verzenden en ontvangen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier