Belgen omarmen e-boek, maar boekensector hinkt achterop

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De consumptie van e-boeken zou in 2013 met 330 procent gaan groeien in ons land. Consumenten willen het digitale boek dus omarmen, maar de boekenindustrie reageert te langzaam. “België staat waar Groot-Brittannië en de VS drie jaar geleden stonden”.

De consumptie van e-boeken zou in 2013 met 330 procent gaan groeien in ons land, verwacht e-boekuitgever Bookboon. Consumenten willen het e-boek dus omarmen, maar de boekenindustrie reageert te langzaam. “België staat waar Groot-Brittannië en de VS drie jaar geleden al stonden”.

Vandaag koopt nog maar 8,1 procent van de Belgen regelmatig een e-boek. Maar meer dan een kwart (26,7 procent, waarvan 43,7 procent tabletbezitters) is wel van plan om dit jaar te beginnen met het kopen van digitale boeken. Dat zou zorgen voor een spectaculaire groei in e-boekconsumptie met 330 procent. Binnen drie jaar verwacht bijna de helft van de Belgen (47,5 procent) zelfs meer e-boeken dan papieren boeken aan te schaffen. Dit alles blijkt uit een enquête van e-boekuitgever Bookboon, die 1.651 Belgen bevroeg over hun digitaal leesgedrag.

Belgen lopen dus stilaan warm voor het digitale boek, maar de boekensector past zich te langzaam aan. “België staat nu waar Groot-Brittannië en de VS drie jaar geleden al stonden”, zegt Thomas Buus Madsen, COO van Bookboon.com. Digitale lezers drukken via de enquête hun onvrede uit: 37 procent vindt de prijzen van digitale boeken te hoog, 29,9 procent vindt het aanbod te klein en 31,5 procent heeft moeite met het overzetten van e-boeken op hun apparaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content