Belgen spelen met cybervuur
Belgen vernieuwen onvoldoende hun paswoorden en nemen nog andere risico’s nemen, zo blijkt uit de Special Eurobarometer over cybersecurity.
De Special Eurobarometer 390 met als onderwerp Cybersecurity biedt een snapshot van het cybersecurity-aanvoelen in de 27 landen van de Europese Unie. De rondvraag gebeurde in maart van dit jaar, en dus voor de recente perikelen rond internetbankieren. Uit de studie blijkt dat de Belgen wel vaker online gaan in het internet (60% een of meerdere keren per dag) voor een rist activiteiten. De top-5 omvat e-mail, online bankieren, online nieuws, sociale netwerken en aankopen. Wat online bankieren betreft, steekt de Belg met kop en schouders boven zijn Europese medeburgers uit, met 67 procent tegen 48 procent.
Paswoorden niet veranderd
Daarbij blijkt de Belg wel nalatig in het vernieuwen van paswoorden, met slechts 27 procent (webgebaseerde e-mail) tot 6 procent (winkelwebsites) van de gebruikers die in de voorbije 12 maanden deze voorzorgsmaatregel naleefden. Slechts 13 procent van de gebruikers wijzigden het paswoord waarmee ze naar hun online bankwebsite gaan (allicht nu anders, na de recente perikelen). Met deze cijfers scoort België wel onder het Europees gemiddelde.
Uit de cijfers blijkt dat er wel vooruitgang is geboekt inzake veiliger internetgebruik, maar toch…. Volgens de cijfers zou nog 26 procent van de gebruikers geen anti-virus software hebben geïnstalleerd. Een kleine 50 procent opent nog steeds e-mails afkomstig van onbekenden, en haast 60 procent lijkt nog niet overtuigd om minder persoonlijke informatie te geven op websites. Elementen waaruit blijkt dat de Belg toch wat met vuur speelt. Hoewel, deze cijfers zijn dan toch beter dan het Europees gemiddelde.
Uit de enquête blijkt wel al 10 procent van de Belgische internet-gebruikers het slachtoffer te zijn geweest van elektronische identiteitsdiefstal, waarmee ons land op achtste plaats staat (op 27, met Roemenië op plaats één met 16 procent). Voor andere internetproblemen (zoals het ontvangen van scam e-mails, online fraude met bestellingen, toegangsproblemen tot het internet e.d.) scoren de Belgen procentueel in de Europese middenmoot.
Voorts is er nog heel wat informatiewerk aan de winkel. Niet minder dan 61 procent van de Belgische respondenten meent immers ‘niet geïnformeerd’ te zijn over de risico’s van cybermisdaad. Maar 77 procent meent wel dat het risico om slachtoffer te worden van cybercrime in het afgelopen jaar is gestegen!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier