Belgen (te) laat met melding verlies van ict-materiaal
Belgen rapporteren het verlies van ict-materiaal maar traagjes, hoewel de data in dat materiaal erg snel kan worden gestolen door onvoldoende beveiliging, aldus een Europese studie in opdracht van Kaspersky Lab.
Een studie in een aantal Europese landen, gaande van Finland tot Italië, uitgevoerd door TNS Infratest in opdracht van security specialist Kaspersky Lab, leert dat ca. 19 procent van de Belgische respondenten langer dan een dag wachten eer ze de diefstal of het verlies van ict-materiaal melden. Slechts 17 procent van de Belgen rapporteren het verlies binnen het uur.
Dat zijn niet zo beste cijfers, aangezien het materiaal vaak ondermaats beveiligd is tegen dataverlies. Slechts 25 procent van de respondenten melden dat hun bedrijf alle mobiele toestellen voorziet van dataversleuteling, naast 38 procent die een of andere vorm van encryptie voor een deel van het mobiel ict-patrimonium voorzien. Erger is dat 21 procent van hen “er op vertrouwt dat de werknemers zelf de geschikte security hebben geïmplementeerd.”
Dat laatste wordt nog erger, omdat 49 procent van de respondenten in het geheel geen kijk hebben op wat de werknemers op hun mobiel ict-materiaal aan bedrijfsgegevens hebben opgeslagen. Nochtans blijft de eigenaar van persoonsgebonden bedrijfsgegevens verantwoordelijk voor de afdoende bescherming ervan, en dat betekent dus het bedrijf, aldus Martijn van Lom, general manager Benelux en Nordics, Kaspersky Lab.
De trage melding van het verlies of diefstal, baart zorgen omdat dieven of boosdoeners zich snel toegang tot mobiel ict-materiaal kunnen verschaffen. Vaak is er zelfs geen wachtwoordbescherming, of beperkt die zich tot een makkelijk kraakbaar 4-cijferig pin-nummer. Er is dus nog steeds nood aan een bewustwording dat “data ‘in transit’ en ‘in opslag’ steeds versleuteld moeten zijn,” aldus van Lom, wat overigens ook geldt voor data die in de cloud worden opgeslagen. Naast het verlies van bedrijfsdata zelf, brengt het verlies van mobiele telefoons, notebooks en tablets vaak ook het verlies van toegangsgegevens tot bedrijfsnetwerken en -systemen mee, wat een nog groter gevaar is.
Opmerkelijk is overigens de volgorde in het lijstje van verloren/gestolen mobiel ict-materiaal. Bovenaan prijkt, met ruime voorsprong, mobiel opslagmateriaal als usb-keys en sticks. Voor 22 procent van de respondenten staan die op rang 1. Laptop/notebook computers komen lager in de lijst, smartphones en tablets nog lager. Die lage ranking van telefoons kan allicht verbazen, gezien de berichten over de vele mobiele telefoons die worden verloren, ook in treinen en op de luchthaven. Wellicht heeft dat veeleer te maken met de grote aantallen sticks die in omloop zijn, en hoe makkelijk het is zo’n stick te verliezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier