“België geen voorloper in mobiele breedbandoplossingen”
België wordt alles behalve een voorloper op het gebied van mobiele breedbandoplossingen. Dat vertelde COO Gary Goldmuntz van Altran Europe in de marge van de allereerste Altran Telecom Convention in het Italiaanse Como. Wanneer de prijzen voor breedband naar omlaag gaan in ons land? “Als aandeelhouder van Belgacom, kan de overheid niet passief blijven toekijken.”
België wordt alles behalve een voorloper op het gebied van mobiele breedbandoplossingen. Dat vertelde COO Gary Goldmuntz van Altran Europe in de marge van de allereerste Altran Telecom Convention in het Italiaanse Como. Wanneer de prijzen voor breedband naar omlaag gaan in ons land? “Als aandeelhouder van Belgacom, kan de overheid niet passief blijven toekijken.”
ICT minister Vincent van Quickenborne laat geen kans onbenut om kritiek te geven op de hoge prijzen voor breedband in ons land. Maar Altran Europe COO Gary Goldmuntz en Telecomverantwoordelijke Kris Verstraelen kaatsen de bal terug naar de overheid. “Als aandeelhouder van Belgacom kan de overheid niet aan de zijlijn blijven. De directie van Belgacom heeft gelijk wanneer ze zegt dat het de verantwoordelijkheid is van de operator om kwaliteit te leveren, en dat de aandeelhouders de strategie moeten bepalen.”
In het pittoreske Como, waar vorige week de eerste Atran Telecom Convention plaatsvond, werd ook de recente telecomstudie ‘In the eye of the telecom-media storm’ van Arthur D. Little voorgesteld en besproken. Volgens die studie, is er een pan-Europese consolidatie op til die ook in België wel eens voor aardverschuivingen zou kunnen zorgen. Zal Belgacom opgeslorpt worden door een grote Europese speler? Gaat Mobistar fuseren met Telenet?
Vast staat dat het de-facto duopolie van Belgacom en de kabel uitgedaagd kan worden door agressieve en marktverstorende campagnes van KPN of van de Waalse kabeloperator Voo. Als beiden met breedbandtarieven zouden komen die de helft goedkoper zijn dan wat vandaag gangbaar is in België, zou er een prijzenoorlog kunnen uitbreken die invloed kan hebben op de consolidatiescenario’s.
“Er is zeker nog ruimte voor consolidatie”, oppert Verstraelen, “maar de betrokken partijen moeten wel complementair zijn. Wat dat betreft heeft Belgacom een streepje voor. De operator is aanwezig op alle platformen, en dat is ook de weg die in de toekomst bewandeld moet worden. KPN komt als voornaamste uitdager niet voor niets meespelen op de fixed markt via Tele2 .”
Voor het eerst stelt ADL ook dat de integratie van vast en mobiel een grote kans maakt als businessmodel. Niet alleen omwille van besparingsmogelijkheden, maar ook om snel in te kunnen spelen op vragen van de klant. Het adviesbureau ziet ook brood in nieuwe initiatieven zoals ‘Unik’ in Frankrijk. Unik is een dienst waarbij abonnees binnenshuis via wifi kunnen bellen, en buitenshuis via het gsm-netwerk. De operator had eind vorig jaar al 700.000 ‘Unik’-toestellen verkocht, goed voor 4,4 procent van de gsm-klanten.
Daarnaast gaat ADL er ook van uit dat mobiele breedbandoplossingen terrein gaan winnen in de komende jaren. Het onderzoekbureau verwacht zelfs dat tegen 2012 de helft van de gsm-abonnees gebruik gaat maken van mobiele data.
“Toch zie ik België geen voorloper worden”, aldus Verstraelen. “Juist omdat er al een grote penetratie is van breedbandaansluitingen op het vaste net, en omdat Telenet en Belgacom hun marktaandeel allicht gaan verdedigen met hogere snelheden en een triple play-aanbod van breedband, digitale televisie en telefonie. Ik denk bijvoorbeeld niet dat veel consumenten het voetbal van Belgacom gaan bekijken op hun mobieltje. 3G zal weinig potten breken in onze contreien. De Belg is conservatief op dat vlak.”
“Toch was ik onder de indruk toen ik hoorde dat de iPhone intussen goed is voor 70 procent van de mobiele data in de VS”, besluit Verstraelen. “Terwijl het mobieltje van Apple maar goed is voor twee procent van de smarthphone markt aldaar. In Nederland gaat T-Mobile de IPhone trouwens verkopen voor 1 euro, mits een contract van twee jaar. Zoiets zal in België niet kunnen door de wet op de koppelverkoop, waardoor de introductie van 3G allesbehalve vooruit wordt geholpen…. Ik ben alvast benieuwd wat de iPhone teweeg gaat brengen bij ons, aangezien hij ook wordt verdeeld door één mobiele operator. Als die tendens van de ecosystemen tussen verschillende bedrijven zich voortzet, worden we meteen getuige van een erg interessante strategische evolutie in de sector.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier