België klimt op de Global Open Data Index

© .
Pieterjan Van Leemputten

Ons land gaat er dit jaar flink op vooruit als het aankomt op open data. De genomen maatregelen werpen vruchten af terwijl de impact van het open data beleid nog moet komen.

Ons land stijgt van de 53e naar de 35e plaats op de Global Open Data Index van Open Knowledge die 122 landen vergelijkt. De stijging komt er onder meer door het openbaar maken van nationale statistieken bij Statbel, het beschikbaar maken van de verkiezingsuitslagen en de mapviewer van het NGI. Al zijn die laatste twee nog niet officieel open verklaard.

Taiwan

Ook zijn er drie nieuwe datasets toegevoegd dit jaar waar veel landen punten op verloren. In totaal is 43 procent van alle meegerekende data in ons land open. Bovenaan de rangschikking staat Taiwan dat van 11 naar 1 stijgt en zo na drie jaar het Verenigd Koninkrijk naar de tweede plaats dringt. Denemarken, Colombia en Finland vervolledigen de top vijf. Luxemburg staat op plaats veertig, Nederland staat achtste, Frankrijk tiende en Duitsland op plaats 26.

“De laatste maanden zijn er enkele datasets bijgekomen uit de federale overheidsdiensten. Een zeer goede evolutie en dat zien we ook aan de stijging in deze ranking”, zegt Staatssecretaris voor Administratieve vereenvoudiging Theo Francken.

Meer groei op komst

Maar het ziet er naar uit dat ons land nog verder kan stijgen. Zo keurde de regering in juli de open data strategie voor die stelt dat data standaard open moet zijn. Dat kan in de komende jaren leiden tot meer openbare datasets wat onze open data-reputatie ten goede komt.

“Het is onze ambitie om volgend jaar opnieuw vooruit te gaan”, zegt Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo. “Met de nieuwe Federale Open Data Strategie zal dat ook lukken. Door meer overheidsdata vrij te geven krijgen burgers en bedrijven extra mogelijkheden om creatieve toepassingen te ontwikkelen. Op die manier stimuleren we innovatie en versterken we het digitaal ecosysteem in ons land.”

Bekijk hier op basis van welke datasets ons land zijn score verdient.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content