België koploper in IPv6
Van alle internetverbindingen in ons land loopt 32 procent over IPv6. Daarmee staat ons land aan de top van de wereld. Al zijn er nog werkpunten.
Op één jaar tijd steeg het aantal verbindingen via het nieuwe internetprotocol met achttien procent. Daarmee doen we het meer dan dubbel zo goed als Duitsland, dat op de tweede plaats eindigt. Dat stelt Akamai in zijn ‘State of the Internet’ rapport.
Hoewel IPv6 al jaren klaar is en de noodzaak om te upgraden steeds groter werd, houden veel spelers de boot nog lang af. De reden dat er in ons land wel een ommekeer komt ligt volgens Akamai onder meer aan een extra duwtje in de rug uit 2012. “Toen heeft de FOD Economie de IPv6 launch day gehouden en een nationaal plan laten goedkeuren samen met workshops rond het thema, legt Tim Vereecke, Senior Solutions Engineer bij Akamai, uit aan Data News. “Tegelijk hebben de internetproviders volop geïnvesteerd in de overstap.
Koploper in ons land is Brutele waar maar liefst 62 procent van het verkeer via IPv6 loopt. Telenet volgt op de tweede plaats met 49 procent. Proximus eindigt op de derde plaats met 17 procent.
IPv6 is de opvolger van IPv4 en is het protocol van IP-adressen die je computer en andere internettoestellen identificeert. De voornaamste reden dat die opvolger nodig is, is omdat het aantal beschikbare IP-adressen onder IPv4 op raakt naarmate er meer internettoestellen bijkomen.
Websites moeten volgen
Naast de internetverbinding moet ook het toestel compatibel zijn met IPv6, wat in praktijk geen probleem met hededaagse smartphones of tablets. Maar ook de websites die worden bezocht tellen mee. Anders moet er daar altijd weer de vertaalslag gemaakt worden naar IPv4 wat een kleine vertraging oplevert. “In praktijk merk je daar heel weinig van, maar bijvoorbeeld voor e-commerce sites, zeker op mobiel, is het wel cruciaal om vlot bereikbaar te zijn ten opzichte van buitenlandse concurrenten.” zegt Vereecke uit.
Zweden is het snelst
Het rapport bevat overigens nog andere vaststellingen over het internet. Zo zit de gemiddelde Europese snelheid op 4,5 megabit per seconde (daadwerkelijk gebruik), met Zweden (14,6 Mbps) als koploper. Al zit België ook hier in de subtop met resultaten boven de 10 Mbps. Voor het snelste mobiel internet moeten we bij de Britten aankloppen waar de gemiddelde snelheid op 16 Mbps ligt, gevolgd door Denemarken (8,8 Mbps)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier